Lehtikuva/Ford Williams

Trump teki täyskäännöksen muutamassa tunnissa.

Yhdysvallat iski viime yönä risteilyohjuksilla Syyrian armeijan lentotukikohtaan lähellä Homsin kaupunkia. Presidentti Donald Trumpin pikavauhdilla määräämä isku oli vastatoimi Idlibissä tiistaina tehdylle kaasuiskulle, jossa kuoli kymmeniä siviilejä. Yhdysvallat syyttää siitä Syyrian armeijaa. Syyria puolestaan syyttää kaasuiskusta hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia.

Trump perusti sotilaallista iskua Yhdysvaltain kansallisella turvallisuudella. Kemiallisten aseiden käytön ehkäiseminen on olennainen osa sitä. Trump piti kiistämättömänä, että kaasuiskusta vastuussa oli Syyrian hallitus.

Syyrian hallitusta tukeva Venäjä pitää kiinni kannastaan, ettei maan hallituksella ole kemiallisia aseita. Presidentti Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peškov syytti Yhdysvaltoja aggressiosta suvereenia valtiota vastaan. Hän myös varoitti Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden vaarantumisesta surkeaan tilaan.

Venäjä myös vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa koolle iskun johdosta.

Syyrian viranomaisten mukaan Yhdysvaltain suorittama isku vaati kuolonuhreja. Niiden määrä on vielä tarkentumatta.

Viime yön isku oli täyskäännös Trumpin Syyrian-politiikassa. Vaalikampanjansa aikana hän sanoi, ettei pidä Syyrian presidentistä Bashar al-Assadista, mutta hän samoin kuin Venäjä ja Iran taistelee terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Vielä alkuviikolla Yhdysvaltain viranomaiset antoivat ymmärtää, etteivät he vaadi al-Assadin eroa. Vähän ennen ilmaiskua ulkoministeri Rex Tillerson kuitenkin totesi, ettei hänellä voi enää olla roolia maan johtamisessa. Ensi viikolla Moskovaan matkustava Tillerson myös kehotti Venäjää harkitsemaan uudelleen tukeaan al-Assadin hallinnolle.