Lehtikuva/Seppo Samuli

Viimeinen sana

Näin pääsiäisen lähestyessä lienee sopivaa muistella hiukan Raamatun sanaa. Siellähän päähenkilö toteaa jotenkin niin, että sen mitä te olette tehneet vähimmälle veljelleni, olette tehneet minulle.

Suomessa vuonna 2017 tämä tarkoittaa, että pakkopalautukset Afganistaniin tappamisen keskelle eivät ole ison kirjan oppien mukaisia. Niitä panee kuitenkin toimeen hallitus, jonka sekä pääministeri että varapääministeri ovat uskoa tunnustavia miehiä. Kaikki elämä on pyhää, hokee toinen heistä silloin kun se hänen agendaansa sopii. Juuri nyt asialla ei ole niin väliä.

Afganistan ei ole missään mielessä turvallinen maa, eikä tämän toteaminen ole sinisilmäistä propagandaa. Riittää kun lukee virallisen Suomen tiedotteita.

”Afganistan on konfliktimaa, jossa väkivallan uhka on erittäin korkea”, sanotaan ulkoministeriön matkustustiedotteessa, joka on päivätty 16.1. tänä vuonna.

Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä tehtailevassa Migrissäkin sanotaan asiat kiertelemättä: ”Taisteluiden määrä pysyi korkealla tasolla, samoin kuin niistä seuranneiden siviiliuhrien määrä.”

ILMOITUS

Edellä mainittu kertoo viime vuoden tilanteesta. Siviilikuolemia taisteluiden takia tilastoitiin tammikuusta syyskuuhun 2 562. Se on runsaat sata vähemmän kuin edellisenä vuonna. Lapsiuhrien määrä lisääntyi voimakkaasti ja maan sisäisiä pakolaisia on enemmän kuin koskaan.

Suomen perustuslain yhdeksännen pykälän mukaan ”ulkomaalaista ei saa karkottaa luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi odottaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu”.

Pakkopalautukset Afganistaniin eivät käytettävissä olevien tietojen perusteella ole Suomen perustuslain mukaisia. Viranomaiset eivät maan sekavissa oloissa voi taata, ettei kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita odottaisi vähintään ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Jos haluaa säilyttää mielenterveytensä, ei näistä asioista kannattaisi seurata sosiaalista mediaa ollenkaan. Niin paljon on vahingoniloa ja silkkaa natsipropagandaakin taas jaossa. Hallituspuolueen puheenjohtajaehdokas kutsui tiistaina turvapaikanhakijoiden puolustajia roskaväeksi Facebookissa.

Suomalaisten usuttaminen toisiaan vastaan toimii. Tänään turvapaikanhakijat, mutta ehkä jo huomenna jollain tavalla vääränlaiset kantasuomalaiset.

Bloggari Saku Timonen lainasi vavahduttavaa runoa, jonka saksalainen teologi Martin Niemöller lausui ensi kerran vuonna 1946. Raamatusta muistamme myös, että joka itsensä ylentää, se alennetaan, mutta se voi tarkoittaa jo maanpäällistä kiihotettujen kansanjoukkojen tuomiota:

Ensin ne tulivat hakemaan sosialistit, enkä puhunut mitään, koska en ollut sosialisti.

Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysaktiivit, enkä puhunut mitään, koska en ollut ammattiyhdistysaktiivi.

Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, enkä puhunut mitään, koska en ollut juutalainen.

Sitten ne tulivat hakemaan minut, eikä ollut enää ketään, joka olisi puhunut puolestani.