Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton Joonas Leppänen on huolissaan äänestysaktiivisuudesta. Vasemmistoliitto tavoittelee kymmenen prosentin kannatusta kuntavaaleissa.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen muistuttaa kuntavaaliehdokkaita siitä, että viimeinen kampanjaviikko on se, jolloin vaalit voitetaan tai hävitään.

– Voiton puolesta pitää taistella nyt, hän sanoo ja arvioi, että vasemmistoliiton ehdokkaat ja tukiryhmät ovat ahkerammin liikkeellä kuin viime vaaleissa.

– Puolueeseen on tullut paljon uusia jäseniä ja he haluavat tehdä töitä. Ja se, että maan hallitus tekee järjenvastaista politiikkaa, antaa pontta työhön, koska näillä vaaleilla mitataan myös hallituksen kannatusta.

Leppänen toteaa myös sen parantavan tilannetta, että puolue on yhtenäinen.

– Ehdokasasettelu meni hyvin. Lisäksi puheenjohtajamme on onnistunut kaikissa puheenjohtajatenteissä. Se antaa hyvän selkänojan.

ILMOITUS

13 000 allekirjoituksen kampanja

Myös puoluetoimisto on tarjonnut vaalimateriaalia. On tehty mainoksia jaettavaksi sosiaalisessa mediassa ja niitä tulee lisää. Kerätään nimiä sotekampanjaan.

– Tiistaiaamuna siinä oli yli 13 000 allekirjoitusta, Leppänen sanoo.

Sosiaali- ja terveysuudistus puhuttaakin vaalien alla.

– Sosiaali- ja terveysasiat ovat perinteisesti kuntavaalien keskeisiä teemoja. Kun keskustelu uudistuksesta on meneillään, totta kai ihmiset haluavat ottaa siihen kantaa. On outoa, jos puolueet sitten eivät puhu siitä.

Tavoitteena täysi kymppi

Leppänen odottaakin vaalipäivää luottavaisella mielellä, vaikka viimeiset kyselyt eivät lupaa suurta voittoa. Vuoden 2012 kahdeksan prosentin tulos olisi kuitenkin ylittymässä.

Hän muistuttaa, että kyselytulokset on tehty murrettaviksi, ja toteaa vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin linjanneen, että nyt tavoitellaan yli kymmenen prosentin kannatusta.

– Siitä lähdemme. Mutta se edellyttää hurjasti vielä duunia.

– Viimeisen viikon tärkeys korostuu siksi, että epätietoisten määrä on kasvanut vaalitaistelun loppua kohti. Helsingin Sanomien tiistaina julkistaman kyselyn mukaan 43 prosenttia äänioikeutetuista ei osaa tai halua sanoa, mitä puoluetta äänestäisi.

– Mutta toisaalta jos onnistumme herättämään heidät, se voi keikauttaa tilanteen täysin.

Hän toteaa, että äänestysinnon vähetessä äänestäminen polarisoituu. Hyvin koulutetut rikkaat äänestävät, pienituloiset ja köyhät jättävät useammin äänestämättä.

– Eriarvoisuuden kasvaminen johtaa siihen, että harvemmat ihmiset haluavat osallistua yhteiskuntaan, joten meillä on nyt tilanne, jossa ratkaistaan demokraattisen järjestelmän tulevaisuus. Voidaan valita demokratia tai se, että kasvatetaan tuloeroja.

Loppuun asti

Viimeistä kampanjaviikkoa värittävät eduskunnan sotevälikysymys, turvapaikkaa ilman jääneiden ihmisten palautuslennot Afganistaniin, Pietarin terrori-isku ja viimeinen kuntavaalien puheenjohtajatentti Ylellä torstaina.

– Eniten tulokseen kuitenkin vaikuttaa se, miten jaksamme näkyä kaduilla, tilaisuuksissa ja sosiaalisessa mediassa, Leppänen sanoo.

Hänellä ei ole tarjota taikatemppuja.

– Pitää olla oma itsensä ja tehdä kampanjaa loppuun asti omalla tavallaan, hän sanoo.

– Kannattaa myös tukea muita ehdokkaita.