Lehtikuva/Shah Marai

Helsingin Vasemmiston piiri ja valtuustoryhmä vaativat pakkopalautusten välitöntä keskeyttämistä.

Helsingin Vasemmiston piiri ja valtuustoryhmä vaativat, että turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset keskeytetään välittömästi. Hallitus on antanut käskyn palauttaa turvapaikanhakijoita Afganistaniin.

Helsingin Vasemmiston puheenjohtaja Petra Malin vaatii Suomea noudattamaan omaa perustuslakiaan, jonka mukaan ketään ei saa karkottaa maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

– Suomi on julkisuudessa olevien tietojen mukaan eilen lähettänyt lapsia ja naisia Afganistaniin, jossa heitä uhkaa pahimmassa tapauksessa kuolema. Oikeusvaltio ei toimi näin.

Helsingin poliisilaitos tiedottitiistaina, että maanantaiseen palautukseen liittyen on ollut väärää tietoa liikkeellä. Kaikki palautetuista henkilöistä olivat täysi-ikäisiä. Palautetuista kukaan ei ollut poliisin tietojen mukaan raskaana. Eikä heistä kukaan halunnut tavata avustajaa. Lennolla mukana oli lääkäri, Frontexin edustajia sekä yhdenvertaisuusvaltuutetun edustaja. Kabulissa vastassa oli Suomen suurlähetystön edustaja sekä IOM:n edustaja, toteaa ylikomisario Hannu Pietilä poliisin tiedotteessa.

”Paperittomien ahdinko kasvaa”

Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo pitää pakkopalautuksia hävettävänä ihmisoikeuksien halveksuntana.

ILMOITUS

– Helsingin on yli puoluerajojen annettava painava viesti hallitukselle siitä, että sen on muutettava maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaansa, hän toteaa.

– Paperittomien ahdinko Helsingissä kasvaa hallituksen politiikan seurauksena. Helsinkiläisten päättäjien on yli puoluerajojen huolehdittava siitä, että paperittomien välttämättömistä elämisen perusteista kuten asumisesta, terveydenhuollosta ja lasten koulutuksesta huolehditaan.

Afganistanin turvallisuustaso on heikko ja suomalaisia ohjeistetaan, että kaikkea matkustamista maahan on vältettävä.

– Tällaiseen maahan ei voi palauttaa haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten lapsia, toteaa Petra Malin.

Helsingin Vasemmisto vaatii maahanmuuttovirastolta ja sisäministeriöltä välittömiä toimia sen takaamiseksi, että turvapaikanhakijoiden kohtelu on perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaista.