Jussi Joentausta

Afganistaniin ei ole turvallista palata, korostavat turvapaikanhakijoita tukevat suomalaiset. He järjestävät Helsinki-Vantaan lentokentällä mielenilmauksen.

Suomi on tietojemme mukaan pakkopalauttamassa ensi yönä turvapaikanhakijoita Kabuliin, kertoo Stop deportations (Seis palautuksille) -verkosto.

Helsingin lentokentältä on heidän mukaansa lähdössä kone, jolla pakkopalautetaan afganistanilaisia turvapaikanhakijoita.

Viime viikon aikana poliisi on ottanut useita afganistanilaisia turvapaikanhakijoita kiinni, joukossa lapsiperheitä ja nuoria.

Suomi palauttaa pakolla ihmisiä oloihin, joissa heitä uhkaa kuolema, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Poliisin noudot kertovat siitä, että lennolle lähtee mukaan myös ihmisiä, jotka vastustavat palautusta Afganistaniin. Kyse on siis pakkopalautuksista.

Verkosto korostaa, ettei Afganistan ole turvallinen maa. He vetoavat YK:n viimeaikaisiin maatietoihin, jotka vahvistavat tämän. Saksassa viisi osavaltiota on jo pysäyttänyt palautukset Afganistaniin turvallisuustilanteen heikennyttyä.

ILMOITUS

”Suomi aikoo palauttaa väkisin turvattomiin olosuhteisiin naisia, lapsia ja miehiä. Monen kohdalla oikeusprosessi on vielä kesken tai mahdollisuutta valittaa ei ole edes annettu. Näillä toimilla Suomi rikkoo kansainvälistä oikeutta.”

Nelilapsinen perhe karkottettavien joukossa

Turvapaikanhakijoita tukevat suomalaistahot kertovat, että nelilapsinen afganistanilaisperhe siirrettiin iltapäivällä Metsälän säilöstä Pasilan poliisiasemalle odottamaan karkotusta.

Tämä siitä huolimatta, että perhe on eilen hakenut uutta turvapaikkaa Suomesta, koska heillä on uusia todisteita hakemukselleen.

Lain mukaan heitä ei saa käännyttää Suomesta niin kauan kuin turvapaikkaprosessi on kesken.

Perhe oli aiemmin valtuuttanut pastori Marjaana Toiviaisen edustamaan heitä kaikissa turvapaikka-asioissa. Poliisi esti kuitenkin Toiviaista puhumasta perheen kanssa Pasilan asemalla, vaikka hänellä oli kädessään perheen antama valtakirja.

Mielenilmaus lentokentällä

”Suomen valtio ja Maahanmuuttovirasto ovat systemaattisesti heikentäneet turvapaikanhakijoiden asemaa Suomessa viimeisen puolentoista vuoden ajan. Tämä on johtanut turvapaikkatutkinnan ja -päätösten laadun heikkenemiseen. Suomesta kotimaahan pakolla palautettuja on ilmeisesti jo saanut surmansa.

Nykyisen järjestelmän puitteissa tehdyillä päätöksillä Suomi ei voi taata, että nyt pakkopalautettavat ihmiset eivät olisi vaarassa joutua väkivallan, kidutuksen ja murhan uhreiksi kotimaassaan”, Stop deportations – verkosto kirjoittaa tiedotteessaan.

”Siksi turvapaikanhakijoiden mielenilmaus vaatii pakkopalautusten keskeyttämistä näiden ihmisten osalta, kunnes heidän tapauksensa on saatu käsiteltyä perusteellisesti ja oikeudenmukaisesti. Heitä on myös ensi yönä vasten tahtoaan palautettavien joukossa.

He ovat tulleet tänne etsimään rauhaa ja turvaa. He eivät ole tehneet Suomessa mitään pahaa. Suomi palauttaa pakolla ihmisiä oloihin, joissa heitä uhkaa kuolema, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.”

Pakkopalautuksia vastustavat suomalaiset ovat osoittaneet tänään rauhanomaisesti mieltään Metsälän vastaanottokeskuksen luon Helsingissä.

Toinen mielenosoitus alkaa noin kello 21.00 Helsinki-Vantaan lentokentällä.