Cities: Skylines

Tamperelaisen Colossal Orderin kehittämä ja ruotsalaisen Paradox Interactiven vuonna 2015 julkaisema kaupunginrakennuspeli, jota on myyty jo 3,5 miljoonaa kappaletta.

Pelaamista lähettävä Twitch-palvelu perustettiin vuonna 2011. Kuudessa vuodessa pelien striimaaminen on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti.

Vuoden 2015 aikana Twitchistä katsottiin lähetyksiä 459 000 vuoden verran. Palvelulla on tällä hetkellä 9,7 miljoonaa päivittäistä käyttäjää.

Vasemmistoliiton ehdokas Ilmari Kavén rakentaa unelmien Tamperetta striimaamalla ja selostamalla pelaamistaan.

Yhdysvalloissa on vuosikymmenten ajan julkaistu vaalien alla poliittisia videopelejä. Ne ovat kuitenkin usein visusti politiikalle alisteisia: mekaniikaltaan yksinkertaisia ja sanomaltaan julistavia, pikemminkin sukua poliittisille pilapiirroksille.

Pelejä voi kuitenkin käyttää vakaviin tarkoituksiin monipuolisemminkin. Tampereella vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaana olevan kolmekymppisen Ilmari Kavénin vaalikampanjaan kuuluu Cities: Skylines -pelin pelaaminen ja pelivideoiden tekeminen.

ILMOITUS

– Skylines on kaupunkirakennuspeli, jolla rakennan unelmieni Tamperetta. Hauska sattuma sekin, että pelin on kehittänyt Tampereella majaansa pitävä pelistudio.

Monet tietävät kyseisen peligenren edelläkävijän SimCityn, mutta viime vuosina Cities: Skylines on noussut yhdeksi simulaatiopelien johtotähdistä ja kaupalliseksi menestykseksi. Toimivaan kaupunkiin on pelissäkin rakennettava liikennejärjestelyt, vesihuolto, sähkönsaanti, peruspalvelut, koulutus, työpaikkoja, taattava viihtyisyys sekä tasapainoiltava budjetin menojen ja verotulojen kanssa.

Kavénin mukaan pelin simulaatio on riittävän hyvä, jotta tuntuma kaupungin eri toimintojen monimutkaisiin vaikutussuhteisiin syntyy. Tukholmassa ja Hämeenlinnassa peliä on jopa käytetty kaavoitusideoiden keräämiseen kaupunkilaisilta sekä innostamaan nuoria pohtimaan kaupunkiympäristöjään.

Vaalityötä pelaten ja striimaten

– Käytännössä siis teen vaalityötä istumalla koneellani ja pelaamalla. Samalla striimaan eli lähetän tietokoneeni näkymän kaikkien katsottavaksi nettiin. Käytössä on mikrofoni ja webkamera, joiden avulla selostan pelaamistani, välillä höpöttelen muuten vaan, Kavén nauraa.

Suoraa lähetystä tulee noin tunnin verran illassa muutamana päivänä viikossa. Suoran osuuden jälkeen Ilmari siirtää jaksot Youtubeen kaikkien katsottavaksi.

Pelaamisen katsominen on nykyään käsittämättömän suosittua. Youtubessa katsotaan kuukaudessa 144 miljardia minuuttia pelivideoita ja -striimejä. Kavénin mukaan suosio johtuu siitä että striimatessa pelaajan persoonallisuus tulee esille.

– Katsoja näkee kuinka pelaaja ratkoo pulmia ja mitkä ovat hänen prioriteettinsa. Sitä pääsee yhteiselle matkalle seuraamaan pelaamisesta syntyvää tarinaa. Suoratoistopalvelu Twitchin chatissa katsojat voivat myös kysyä kysymyksiä, mikä näissä vaalihommeleissa on hyvä tilaisuus yhtey-denpitoon ehdokkaan kanssa. Muutamaan kysymykseen olen jo päässyt vastaamaankin.

Kavén on ammatiltaan opettaja. Pelitutkimus ja varhaiskasvatuksen kehittäminen ovat lähellä hänen sydäntään. Kampanjaväline onkin valittu tietoisesti.

– Uskon että ehdokkaiden tulee kampanjoida itselleen sopivalla tavalla, mutta minun on kuitenkin vaikea nähdä tulevaisuutta, jossa jonkinlainen video-blogin pitäminen ja oman äänestäjäkunnan kanssa tekemisessä oleminen netin välityksellä ei olisi merkittävässä roolissa. Siksi yritän strimaamalla antaa tuntumaa persoonaani ja samalla kevyellä otteella ”kaupungin rakentamiseen”.

Politiikka on ihmisten välistä kanssakäymistä

Skylinesissa voi seurata vaikka kaupunkilaisten istuskelua rotvallin reunalla, mutta kaikki yksityiskohdat eivät tietenkään tietokonepeliin mahdu.

– Pelistä puuttuu esimerkiksi virkamieskoneisto ja kokouksissa istuminen. Oman tahtonsa pystyy toteuttamaan lähes niin kuin haluaa, vaikka oikeasti kaikessa tarvittaisiin yhteistyötä: erilaiset koneistot valmistelevat ensin ehdotuksia, sitten niitä hyväksytään toisaalla toisessa porukassa ja toteutetaan kolmannella porukalla.

Ihmisten kanssa toimiminen onkin politiikassa avainasemassa. Kanssakäymistä voi tutkia myös pelien avulla.

– Jos olisin halunnut striimata poliittisen oppitunnin ihmisen raadollisuudesta, olisin pelannut taloudellisesta voiton tavoittelusta kuuluisaa tulevaisuuteen sijoittuvaa EVE Online massiivimoninpeliä. Skylines on kuitenkin oikein hyvä peli kunnallispolitiikkaan.

Unelmien Tampereella eivät vielä ratikat kolise: kaupungin väkimäärä on ainakin toistaiseksi liian pieni. Kavén kuitenkin julistaa julkisen liikenteen olevan parasta lääkettä ruuhkille myös virtuaalitulevaisuudessa, ympäristöystävällisyydestä nyt puhumattakaan.

Youtube: Ilmari K.

Twitch: Kapteeniimu

Cities: Skylines

Tamperelaisen Colossal Orderin kehittämä ja ruotsalaisen Paradox Interactiven vuonna 2015 julkaisema kaupunginrakennuspeli, jota on myyty jo 3,5 miljoonaa kappaletta.

Pelaamista lähettävä Twitch-palvelu perustettiin vuonna 2011. Kuudessa vuodessa pelien striimaaminen on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti.

Vuoden 2015 aikana Twitchistä katsottiin lähetyksiä 459 000 vuoden verran. Palvelulla on tällä hetkellä 9,7 miljoonaa päivittäistä käyttäjää.