Kansallisteatteri/Mitro Härkönen

Janne Reinikaisen Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle ohjaamassa Shakespearen Macbethissa teksti kantaa, mutta yritys tuoda esitys nykyaikaan ei osu aivan nappiin. Shakespearen The Tragedie of Macbeth esitettiin todennäköisesti ensimmäisen kerran vuonna 1606.

Esitystä varten Antti Nyléniltä tilattu monologi ei jaksa kantaa siltana nykypäivään. Hienot elementit, kuten kekseliäs lavastus valaistuksineen ja videot eivät trimmaa yhteen muun näytelmän kanssa. Luonto- ja eläinaiheiset videot ovat kiinnostavia, mutta yhteys muuhun esitykseen puuttuu.

Macbeth on tragedia ihmisen pimeistä puolista. Se kertoo, miten pitkälle ihminen voi mennä vallanhimossaan. Katariina Kaitueen esittämän Lady Macbethin vallanhimo on hurjaa ja käsin kosketeltavaa.

Lady Macbethin vallanhimoa korostavat Tarja Simonen puvut. Simone kertoo kauan miettineensä Kaitueen puvustusta. Lady Macbethin näyttävään vaatteeseen valikoitui lopulta hetkellistä valtaa symboloimaan naaraspuolinen monarkkiperhonen.

Antti Luusuaniemi jää vaisuksi Macbethina, jota kuvataan julmuuteen taipuvaksi ja valinnoistaan piittaamattomaksi hallitsijaksi. Macbethin laskeutuminen kesken kaiken yleisön joukkoon on aika kiusallista ja jää täysin irralliseksi.

ILMOITUS

Macbethin hallituskausi kesti neljätoista vuotta. Shakespearen näytelmä on tämän noin vuosina 1005 – 15.8.1057 eläneen Skotlannin kuninkaan hallituskaudelta tunnetumpi kuin aikalaiskuvaukset. Klaanit sotivat tuolloin keskenään.

Macbeth lienee surmannut Skotlannin hallitsevan kuninkaan Duncan I:n taistelussa vuonna 1040 päästäkseen hallitsijaksi. Näyttämöllä surma sijoittuu Macbethin linnaan. Duncanin (Esko Salminen) surmaa edeltävät ja sen jälkeiset tapahtumat nostavat pintaan vallanhimon lisäksi myös ristiriitaiset tunteet, joita surma ja vallanhimo synnyttävät. Yhden surmaaminen johtaa toiseen.

Kansallisteatterin Macbeth-tulkinta on kiinnostava, mutta se on lastattu liian monilla elementeillä.

Macbethissa on paljon hyvää, mutta ainakaan ensi-illassa koko orkesteri ei soinut täysillä. Tosin Joakim ”Jusu” Berghällin musiikkia kuunteli kyllä sujuvasti. Olisi hienoa, jos näytelmä kasvaisi loistoonsa esitysten jatkuessa.

Macbeth. Kansallisteatterin Suuri näyttämö. Teksti: William Shakespeare. Ohjaus: Janne Reinikainen. Dramaturgi: Eva Buchwald. Rooleissa mm. Antti Luusuaniemi, Katariina Kaitue, Esko Salminen ja Seppo Pääkkönen. Muusikko: Joakim ”Jusu” Berghäll.