Yle Kuvapalvelu

Poliittisessa toimintajännärissä Poikkeustila (The Siege, 1998) presidentin luottomiehiin kuuluvan amerikkalaiskenraalin isänmaallisuus kiehuu yli. Kentsu ryhtyy vetämään omaa ulkopoliittista linjaansa sillä seurauksella, että New York määrätään dramaattisten selkkausten jälkeen sotaväen komentoon.

Vanha tuttu pelkistää kenraalin luonnekuvan näin: röyhkeä mulkku. Bruce Willis on roolissa kampausta myöten erinomainen.

Silmätikuksi joutuu uskonnollinen arabijohtaja. Hän ei ole terroristi, mutta kannattajat suivaantuvat perusteellisesti johtajansa kohtelusta. Vapise, Amerikka!

Edward Zwickin ohjaama sähäkkä jännäri on aiheensa ja sen käsittelytavan puolesta tavallista kiinnostavampi alansa tuttavuus. Tapahtumissa ei sorruta yksioikoiseen hyvä vastaan paha -vääntöön, vaan hulmutetaan maailman kansat ja etniset vähemmistöt yhdenvertaisiksi julistavaa humanismin lippua. Sanoma on kerrassaan kannatettava. Se myös näkyy sekä etnisissä viitekehyksissä että henkilömuotokuvissa.

Onhan kysymys melkoisesta ironiasta, kun suuren luokan Hollywood-filmin roisto on isänmaallisuutensa nimeen vannova salskea kenraali, hyvisten kärjessä uurastavista yksi on musta, toinen arabi ja kolmas agenttisotkuistaan velkaa maksava valkoinen nainen. Poikkeustila antaa fiktion kautta tervetullutta vastapainoa nykyisin yhä kiristyneemmille maailmanpoliittisille jännitteille. Muissa päärooleissa nähdään Denzel Washington ja Annette Bening.

Poikkeustila. MTV3 perjantaina 24.3. klo 22.45.