Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kunnallisvaaliehdokkaiden julkisista Twitter- ja Facebook-viesteistä seulotaan tietokoneavusteisesti sellaiset viestit, joissa on joitain vihapuheen merkkejä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Ihmisoikeusliitto peräänkuuluttavat vihapuheesta vapaata kunnallisvaalikampanjointia. Yhdenvertaisuusvaltuutettu seuraa aktiivisesti kuntavaalikampanjaa erityisesti sosiaalisessa mediassa ja puuttuu vihapuheeseen.

– Sananvapauteen kuuluu myös vastuu sanomisista. Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, mutta sen varjolla ei saa loukata muita ihmisoikeuksia, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kertoo, kaikille kuntavaaleissa mukana oleville puolueille on lähetetty kirje.

Vihapuhetta sisältävät viestit menevät puolueille tiedoksi.

– Muistutamme poliittisten päättäjien tärkeästä asemasta ja vaikutuksesta yhteiskunnalliseen ilmapiiriin. Toivomme, että kannustuksellamme olisi ennaltaehkäisevä vaikutus, Pimiä sanoo.

Järjestöt muistuttavat, että kaikki eduskuntapuolueet ovat allekirjoittaneet Euroopan poliittisten puolueiden rasisminvastaisen peruskirjan sekä sitoutuneet muun muassa olemaan näyttämättä, julkaisematta ja levittämättä näkemyksiä, jotka lietsovat ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä.

ILMOITUS

Erityisseurantaan sosiaalisen median viestit

Seurannassa hyödynnetään kokeiluna myös automaattisen tekstianalyysin mahdollisuuksia vihapuheen tunnistamisessa.

– Välitämme vakavaa vihapuhetta sisältävät viestit puolueille tiedoksi ja heidän toimenpiteitään varten. Jos kyse on lainvastaisesta häirinnästä tai mahdollisesti rikoksesta, asia otetaan toimistossamme käsittelyyn tai siitä ilmoitetaan poliisille tai syyttäjälle, Pimiä kertoo.

Kokeilussa seulotaan kunnallisvaaliehdokkaiden julkisista Twitter- ja Facebook-viesteistä tietokoneavusteisesti sellaiset viestit, joissa on joitain vihapuheen merkkejä. Yhdenvertaisuusvaltuutettu saa käyttöönsä Open Knowledge Finlandin johdolla kehitetyn automaattisen tekstianalyysin keräämän aineiston ja arvioi, onko viesteissä kyse vihapuheesta.

Automaattisessa tekstianalyysissa tunnistetaan vihapuhetta käyttäen hyödyksi muun muassa Poliisiammattikorkeakoulun viharikostutkimusta ja vihapuheesta annettuja tuomioita. Täysin automaattista vihapuheseulaa ei voida rakentaa, koska vihapuhetta on monenlaista.