Yle Kuvapalvelu/ Kinoproduction Oy

Harri Nykäsen ja Tapio Piiraisen käsikirjoittama ja jälkimmäisen ohjaama jännäri Raid (2003) vie suositun tv-sarjan rikosvyyhteä astetta kansainvälisemmille vesille.

Poliisin ja suojelupoliisin lisäksi mukaan mahtuu värikäs konnakaarti. Siinä riittää kotimaisten ministeritason ketkujen ja heidän juoksupoikiensa lisäksi sekä ulkomaisia bulvaaneja että valekreivejä.

Juonikuvio risteilee siihen malliin, että kässäriä olisi voinut tiivistää reippaastikin. Tietyt aikamme ilmiöt (talousrikollisuus, energiakysymykset, kansainvälinen prostituutio) sekä tarunhohtoisempi puoli sankareineen ja romanttisine kudelmineen vaikuttavat yhdessä kovin keinotekoisilta.

Paremmalla mallilla ovat huumoripuoli sekä näyttelijäsuoritukset. Oiva Lohtanderin leppoisasti esittää komisario Jansson nousee kuin varkain koko leffan dynamoksi. Toisella tavalla vahvan roolityön tekee miessivuosan Jussilla palkittu Juha Muje viinan kirouksesta irti rimpuilevana pornokauppias Sundmanina.

Kai Lehtinen on jämerä Raid ja Mari Rantasila tämän rakas Tarja. Likaisen työn tekijöiden aristokratiaa edustaa Legioonalainen (Jorma Tommila), alamaailman proletariaattia Perse-Arska (Risto Salmi).

Raid. Teema torstaina 16.3. klo 22.25. Areena 30 päivää.