Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vetoomuksessa turvapaikanhakijat vaativat muun muassa ympärivuorokautista suojaa asunnottomille.

Kuukauden verran yötä päivää Helsingin keskustassa mieltään osoittaneet irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat vetoavat Helsingin kaupunginvaltuustoon perusoikeuksien toteutumisen puolesta.

Vetoomuksessa turvapaikanhakijat vaativat muun muassa ympärivuorokautista suojaa asunnottomille riippumatta heidän statuksestaan.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelut uhkaavat loppua kesken valitusprosessin. Taustalla ovat hallituksen toteuttama ulkomaalaislainsäädännön kiristäminen vuonna 2015 ja Maahanmuuttoviraston vuosina 2015-2016 tekemät, turvapaikkapuhutteluihin ja -päätöksiin vaikuttaneet virheet.

Käytännössä ihmisiä poistetaan vastaanottokeskuksesta suoraan kadulle. Turvapaikanhakijoiden tukijat sekä useat järjestöt ovat huomauttaneet perus- ja ihmisoikeuksien olevan vaarassa ja jäävän toteutumatta, sillä monet kunnat eivät vielä täytä lain määräämää velvollisuutta tarjota ihmisille välttämätöntä suojaa ja huolenpitoa.

Turvapaikanhakijat vetoavat valtuustoon, ettei turvapaikanhakijoita häädettäisi vastaanottokeskuksista turvapaikkahakemusprosessin ollessa kesken. Turvapaikanhakijoiden mukaan heidän vastaanottopalvelunsa uhkaavat loppua kesken valitusprosessin.

ILMOITUS

Irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat kertovat epävarman tulevaisuuden aiheuttamasta psykologisesta stressistä. Paluuta kotimaahan ei nähdä vaihtoehtona.

Vetoomuksessa vaaditaan Helsinkiä ottamaan vastuu ihmisarvoiselle elämälle välttämättömän suojan ja huolenpidon toteutumisesta sekä varmistamaan, että lasten oikeudet perhe-elämään ja perusopetukseen toteutuvat.

Turvapaikanhakijat luovuttivat vetoomuksensa Helsingin kaupunginvaltuustolle keskiviikkona 15. maaliskuuta