Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hallitus kaavailee lakimuutosta, joka heikentäisi asumisoikeusasunnoissa elävien asumisturvaa. ASO-asuntojen muuttamista vuokra-asunnoiksi aiotaan helpottaa entisestään.

Hallitus valmistelee esitystä, jolla kumotaan nykyinen asumisoikeusasunnoista annettu laki. Uusi laki auttaisi rakennuttajayhtiöitä muuttamaan asunnot vähän kerrallaan vuokra-asunnoiksi.

– Uusi laki pitää sisällään itsestäänselvyyden siitä, että talot tulevat olemaan ikuisesti rakennuttajayhtiöiden omistamia. Asukkaat olisivat vuokralaisia silloin, kun yhtiöt niin haluavat, sanoo Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja Eric Hällström.

Nykyinen laki on jättänyt avoimeksi kenelle talot kuuluvat lainojen maksun jälkeen.

Tämä on harmaata taloutta pyörittävää miljardiluokan bisnestä.

Hällströmin näkemyksen mukaan ASO-järjestelmä on romutettu pisteeseen, jossa talot irrotetaan yksi kerrallaan järjestelmästä.

– Nyt näyttää siltä, että talous on ajettu heikkoon tilanteeseen vähän kuin tarkoituksella. Ollaan tulossa tilanteeseen, jossa on annettava yhtiöille mahdollisuus irrottaa talot ARA-rajoituksista ja muuttaa ne kovan rahan taloiksi.

ILMOITUS

Hällströmin mukaan yhtiöt ovat väittäneet, että uusi laki tarvitaan muun muassa siksi, etteivät pankit suostu antamaan lainaa peruskorjauksiin, ellei asumisoikeuden pysyvyydestä luovuta.

– Olen itse ollut yhteydessä pankkisektoriin ja asiantuntijoihin. Siellä tälle nauretaan, onhan lainoja tähänkin asti myönnetty ASO-järjestelmän puolelle.

– ASO-asumisen ainut positiivinen piirre on ollut irtisanomissuoja, joka nyt yritetään ottaa pois. Tilanne on ajautumassa siihen, että yhtiöt ottavat yhä enemmän sisälle muita kuin ASO-asukkaita.

Asumisesta tuplasti kalliimpaa

Uuden lain mukaan vuokralaisten määrän ylitettyä ASO-asukkaiden määrän talo voidaan irrottaa rajoituksista.

– Asunnoista puhuttiin alkujaan ministeriönkin viestinnässä omistusasuntoon verrattavina edullisena ja perinnöksi annettavina kohteina. Olemme nyt saamassa lain, joka vahvistaisi vuokralaisen statuksen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei meille ja lapsillemme jää mitään pysyviä asumisoikeuksia. Pohjoismaisen asumisoikeusasuntomallin mukaisesti asumisen pitäisi olla omakustannushintaista. Todellisuudessa asumisen hinta tulee olemaan yli tuplasti kalliimpi kuin alun perin luvatussa asukkaiden hallitsemassa mallissa.

ASO-asunnot ovat asukkaiden maksamia alkupääomasta lähtien.

– Pyynnöistä huolimatta tilastoja todellisesta taloudellisesta tilanteesta, pitkän tähtäyksen rahoituslaskelmista ja korjaustarpeesta ei ole julkistettu meille maksajille. Tietojen annosta kieltäydytään liikesalaisuuteen vedoten. Tämä on harmaata taloutta pyörittävää miljardiluokan bisnestä, Hällström toteaa.

”Asunnot maksatetaan toiseen kertaan”

Uudessa laissa väläytetään mahdollisuutta asunnon omaksi lunastamiseen, mutta yhtiöt tulisivat itse päättämään kenelle tarjoavat mahdollisuutta.

– Omaksi lunastamisen hinnaksi olisi tulossa markkinahinta vähennettynä asumisoikeusmaksulla, eli siinäkin muodossa nämä asunnot maksatettaisiin toiseen kertaan.

Suurin ASO-asuntoja hallinnoiva yhtiö on Asokodit Oy, jonka omisti aiemmin VVO ja SATO. Asiasta nousseen hälyn jälkeen omistus siirrettiin yhtiöitä lähellä olevalla Asuntosäätiölle.

Seuraavaksi suurin yhtiö on TA-asunnot, jonka taustalla on Vähätiiton perheen lisäksi muun muassa eräät keskustalaiset säätiöt.

Voittoa tavoittelevat ulkopuoliset yhtiöt omistavat 82 prosenttia kaikista ASO-asunnoista.