xFgiZBXBd8s

”Keksittiin, että onkin kivempi, että annetaan yksityissairaaloiden rahastaa veronmaksajia helppojen tautien hoitamisesta.”

Vasemmistoliitto julkisti viime viikolla Mike Pohjolan käsikirjoittaman ja ohjaaman animaation, jossa irvaillaan rankasti sote-uudistuksen valinnanvapaudelle.

Animaatiossa potilas menee varaamaan lääkäriaikaa, jolloin hänelle kerrotaan ilmoittautumistiskillä, että ”voit itse päättää, menetkö kokoomusläheiseen Terveystaloon vai kokoomusläheiseen Mehiläiseen”. Potilaalle selitetään, että ikävien ja hankalien tapausten hoitaminen on siirretty julkiselle puolelle, jonka resursseista on karsittu.

– Keksittiin, että onkin kivempi, että annetaan yksityissairaaloiden rahastaa veronmaksajia helppojen tautien hoitamisesta.

Orpo ei usko ministeriötään

Valtiovarainministeri Petteri Orpo piti keskiviikkona Iltalehden kuntavaalihaastattelussa surullisena, että eduskuntapuolueen virallinen mainos ”syyllistyy asioiden vääristelyyn ja virheellisen tiedon antamiseen ja menee henkilöihin”.

Animaatiossa entinen kokoomusministeri, nykyisin Terveystalon liiketoimintajohtajana toimiva Laura Räty levittelee seteleitä ja Mehiläisen yhteiskuntasuhdejohtaja, entinen kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö polttaa sikaria.

ILMOITUS

Valtiovarainministeriö arvioi helmikuussa Pohjolan animaation tavoin, että ”valinnanvapauslainsäädäntö voi johtaa merkittävään kustannusten kasvuun, jos se mahdollistaa yksityisille tuottajille terveiden asiakkaiden valikoinnin tai potilaiden lähettämisen kevein perustein maakunnan kustannusvastuulla olevaan jatkohoitoon”.

Orpo on kuitenkin eri mieltä kuin ministeriönsä:

– Tuo ei ole mahdollista, tuottaja ei valitse asiakkaitaan eikä valitse kevyin perustein, minne ne lähetetään, Orpo sanoo Iltalehdessä.

Tarjous Orpolle

Mike Pohjola taustoittaa animaatiota blogissaan torstaina. Hän selvittää, miksi tuottajan kannattaa valita potilaat:

”Jokaiselle tuottajalle (eli siis esimerkiksi yksityissairaalalle) maksetaan könttäsumma per potilas. Eli kun ´valinnanvapaudestaan` nauttiva kansalainen valitsee vaikka Töölön Mehiläisen, tämä firma saa tästä tietyn määrän rahaa riippumatta potilaan terveydentilasta.”

”Jos potilas on perusterve, hän käy sairaalassa kerran vuodessa hakemassa antibiootit poskiontelotulehdukseen. Se ei monta euroa maksa firmalle, joten siitä ylijäävä osa könttäsummasta on voittoa.”

”Jos potilas on pitkäaikaissairas, hän käy sairaalassa jatkuvasti, ja tarvitsee kalliita hoitoja ja tutkimuksia. Se maksaa tuottajalle paljon enemmän kuin könttäsumma, joten tuottaja tekee tappiota.”

”Tuottajien kannattaa siis tähdätä siihen, että terveet valitsevat heidät, mutta sairaat eivät.”

Pohjola tekee Orpolle tarjouksen: ”Jos palautat tämän sote-mallin kiltisti yksityissairaaloiden lobbareille, niin minä poistan videon Youtubesta.”