Yle Kuvapalvelu

Ranskalainen kirjailija ja toimittaja Joseph Kessel ei ole Espanjan sisällissodan kuvaajana yhtä tunnettu kuin Ernest Hemingway tai George Orwell. Syytä olisi, osoittaa asiaa seikkaperäisesti ja varsin kiehtovasti valaiseva Patrick Jeudyn ohjaama dokumentti Espanjan sisällissota (La guerre est a’ cote, 2015).

Dokumentti perustuu Kesselin ja hänen valokuvaajakumppaninsa Jean Moralin 21. lokakuuta 1938 alkaneeseen kymmenen päivän reportaasimatkaan. Moralin ensimmäiset kuvat julkaistiin näyttävästi Paris Match -lehdessä 17. marraskuuta, Kesselin 11 artikkelia Paris Soir-lehdessä.

Varsinaisen sodan keskelle kaksikko ei päätynyt kuin vasta aivan sen loppuhetkillä Madridissa. Niinpä Kessel päätti artikkeleissaan keskittyä sodan jalkoihin jääneiden siviilien ahdinkoon. Tämä todentuu dokumentissa hyvin elävästi ja vaikuttavasti, kiitos suomenkielisen selostustekstin ja monipuolisuudessaan erinomaisen kuvallisen materiaalin.

Dokumentti tuo esiin monia historiallisesti kiinnostavia yksityiskohtia Kesselin ja Moralin matkan kokemuksista. Eräs piirre liittyy nykyisin niin parjattuun tupakkaan. Sen kerrotaan olleen sodan keskellä arvokas kaupankäyntiväline, tupakalla sai Madridin kaltaisessa suurkaupungissa ostaa miltei mitä tahansa.

Historia: Espanjan sisällissota. TV1 maanantaina 13.3. klo 19.00. Katsottavissa Areenassa.