Anna Paju

Ateneumin seinälle nostettiin turvapaikanhakijoita tukeva teos ja samalla julkaistiin kannanotto, jolla tuetaan turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

Yli kymmenentuhatta nimeä kerännyt kannanotto allekirjoituksineen julkistettiin Helsingin Rautatientorilla perjantaina 10.3.

Aikaisemmin maaliskuussa julkaistiin tiedemaailman vaikuttajien sekä Helsingin kaupunginvaltuuston kannanotot.

– Tavallisten ihmisten tuki on ollut meille koko ajan todella tärkeää, emme tunne olevamme yksin, sanoivat julkistamistilaisuudessa irakilainen Nour M. Jamal ja afganistanilainen Sadiq Bahrooz.

Jokaisen sivistysvaltion – myös Suomen – velvollisuus on asettaa ihmisten turvallisuus kaiken edelle.

– Meistä monet ovat menettäneet perheensä. Siksi nämä tuen osoitukset ja nimien suuri määrä merkitsevät todella paljon. Tuntuu, että minulla on sisaria ja veljiä Suomessa, sanoo Saleh M. Naijmaldeen.

Kulttuurialan ammattilaiset vaativat kannanotossa turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamista ja muistuttavat turvapaikanhakijoiden oikeudesta osoittaa mieltään.

ILMOITUS

– Seuraavaksi on tarkoitus pyytää audienssia sisäministeri Paula Risikolta ja luovuttaa kannanotto allekirjoituksineen hänelle, kertoo Sanna Valtonen, yksi hankkeen puuhanaisista.

Turvapaikanhakijoiden tukiryhmässä toimivan Valtosen mukaan ammattikunnittainen nimien kerääminen tuntuu helpoimmalta. Ihmiset lähtevät mielellään oman viiteryhmänsä mukaan.

– Urheilijoiden listaa kerätään jo, Valtonen kertoo.

Muutakin on vireillä, suunnitteilla on muun muassa lakialoite, jonka eteen juristiryhmä tekee parhaillaan töitä.

Kukaan ihminen ei ole laiton

Myös Ateneumin taidemuseo tukee kulttuurialan ammattilaisten kannanottoa.

Taidemuseon Kaivokadun puoleiseen julkisivuun nostetaan banderolli, jossa on kuva graffititaiteilija EGSin teoksesta Europe’s Greatest Shame #11 (Euroopan suurin häpeä) (2017). Teos kommentoi Välimerellä tapahtuvaa humanitaarista kriisiä.

– Kukaan ihminen ei ole laiton. Jokaisen sivistysvaltion – myös Suomen – velvollisuus on asettaa ihmisten turvallisuus kaiken edelle, teoksen toteuttanut taiteilija EGS sanoo. Banderolli on nähtävillä Ateneumin julkisivulla viikon ajan.

– Me haluamme rakentaa täällä parempaa maata, opiskella, tehdä työtä ja maksaa veroja, työllistää muita ihmisiä, sanoo Nour M. Jamal.

– Emme me ole täällä paremman elämän perässä, emme halua rahaa. Haluamme vain rauhaa ja olla turvassa. Irakissa minulla on kaksi vaihtoehtoa. Joko minut laitetaan vankilaan tai minut tapetaan, Saleh M. Naijmaldeen sanoo.

Sadiq Bahrooz muistuttaa, etteivät turvapaikanhakijat olisi täällä, jos heillä olisi vaihtoehtoja.

– Jos se olisi mahdollista, en olisi täällä vaan kotimaassani. On todella vaikeaa aloittaa elämä uudessa maassa, uudessa kulttuurissa, ilman perhettä, ilman ystäviä, ilman kaikkea tuttua.

Tukitapahtumia ympäri Suomen

Turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -mielenosoitus on ollut käynnissä 10.2.2017 lähtien.

Mielenosoittajat vaativat turvapaikanhakijoiden oikeusturvan takaamista, Maahanmuuttoviraston virheellisten turvapaikkapäätösten uudelleenkäsittelyä ja pakkopalautusten pysäyttämistä sekä sitä, että turvapaikanhakijoita ei enää poistettaisi vastaanottokeskuksista.

Lauantaina 11.3. järjestetään ympäri Suomea tukimielenosoituksia Helsingin Right to Live – Oikeus elää – Stop Deportations -mielenosoitukselle.

Mielenosoituksissa vaaditaan inhimillisempää ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa turvapaikkapolitiikkaa. Mukaan ilmoittautuneita paikkakuntia ovat esimerkiksi Tampere, Jyväskylä, Turku, Joensuu, Karjaa, Oulu, Pori, Kristiinankaupunki, Vääksy, Vaasa, Kouvola ja Kuopio. Paikkakuntia saattaa tulla lauantaihin mennessä vielä lisää.

Lauantaina 11.3. Helsingissä järjestetään erillinen mielenosoituksen tukikonsertti, jonka pääesiintyjänä on Laineen Kasperi ja Palava kaupunki.