Lehtikuva/Saul Loeb

WikiLeaks aloitti tiistaina paljastukset, joiden mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA pystyy vakoilemaan laajasti ihmisten älylaitteita.

Uutistoimisto Reuters siteeraa kyberturvayhtiö Cylancen johtajaa Stuart McClurea, jonka mukaan yksi tärkeimmistä uusista WikiLeaksin paljastuksista on se, että CIA pyrki lavastamaan urkintansa Venäjän, Kiinan ja Iranin tekosiksi. Tämän se teki jättämällä näihin viittaavia elektronisia jälkiä.

WikiLeaks julkaisi ennakkotietoja, joiden perusteella CIA näyttää pyrkineen vaikuttamaan Ranskan vuoden 2012 presidentinvaaleihin ja vakoilleen kaikkia tärkeimpiä puolueita ja ehdokkaita.

Kybertiedustelun pääpaikka on CIA:n päämajassa Virginian Langleyssa.

Toinen tukikohta tietovuodon mukaan on Yhdysvaltain konsulaatti Frankfurtissa, josta seurataan Eurooppaa, Lähi-itää ja Afrikkaa. Tämä lienee kiusallinen tieto Saksan ja Yhdysvaltain suhteiden kannalta.

Televisio kuuntelee käyttäjää

Uuden Vault 7:ksi kutsutun tietovuodon mukaan CIA kykenee tunkeutumaan esimerkiksi iOS- ja Android-puhelimiin sekä Windows-tietokoneisiin.

ILMOITUS

Haittaohjelmalla ”Weeping Angel” CIA voi käyttää internetiin kytketyissä Samsungin televisioissa ”fake-off”-tilaa, jolloin laite vaikuttaa olevan pois päältä, mutta tosiasiassa se kuuntelee läsnäolijoita.

CIA pystyy seuraamaan myös salattuja viestejä pikaviestipalveluissa kuten WhatsAppissa, Signalissa, Telegramissa ja Weibossa.

Myös keinoja autojen hallintalaitteisiin tunkeutumiseen on kehitelty. Ylipäänsä CIA on hakenut tietoturva-aukkoja niin sanottuun esineiden internetiin tunkeutumiseksi.

Tukikohta Frankfurtissa

WikiLeaksin uuden tietovuodon asiakirjat ovat ilmeisesti peräisin viime vuoden puolivälistä.

Ainakin osa asiakirjoissa mainituista tietoturva-aukoista on nyt tiettävästi korjattu, mutta toisaalta uusia syntynee jatkuvasti.

Asiantuntijoiden ensiarvioiden mukaan dokumentit vaikuttavat aidoilta, ja samaa sanoo New York Timesille nimettömänä haastateltu viranomainen.

Poliittisesti tilanteen tekee kiintoisaksi presidentti Donald Trumpin ja CIA:n kiistely sekä se, että kampanjansa aikana Trump kehui WikiLeaksia sen julkaistessa paljastuksia Hillary Clintonista.

Assange ulos lähetystöstä?

Jos oikeiston ehdokas Guillermo Lasso voittaa huhtikuun 2. päivänä pidettävän Ecuadorin presidentinvaalien toisen kierroksen – mitä pidetään hyvin mahdollisena – hän on uhannut karkottaa WikiLeaksin johtajan Julian Assangen Ecuadorin suurlähetystöstä Lontoosta.

WikiLeaksin uudet paljastukset ovat kolmas viime vuosien suuri tietovuoto Yhdysvalloissa. Vuonna 2010 WikiLeaks paljasti valtavan määrän diplomaattisähkeitä. Vuonna 2013 Edward Snowden paljasti NSA:n kattavan verkkourkinnan. NSA on CIA:n kanssa kilpaileva Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatio.