Kom/Noora Geagea

KOM-teatterissa pyörii nyt Peter Greenawayn ohjaamana elokuvaversiona monelle tuttu Kokki, varas, vaimo ja rakastaja. Ohjaaja Riko Saatsin käsittelyssä elokuvasta on kuoriutunut teos, joka vaatii katsojalta erityistä asennetta.

Esitys kokonaisuudessaan on kiinnostava ja lähes hengästyttävää katseltavaa, sillä tarinaa kerrotaan samanaikaisesti monella välineellä. Videokameralla ja projisoinneilla esitys ulottuu muuallekin kuin näyttämölle. Kuvallista kerrontaa on itse esityksen lomassa siinä määrin, että kaikessa ei pysy mukana. Varsinkin kun pitää seurata vielä kokki Anton Melasniemenkin puuhia lavalle rakennetussa keittiössä.

Häly ja rauhattomuus toistuu siinä maailmassa, johon tarina vie. Suorastaan inhorealistiseksi on tehty Eero Milonoffin rooli gansteripomo Albertin pikkuveljenä Spanglerina. Ja samaa voi sanoa itse gansteripomosta, jota Niko Saarela esittää. Jos tässä karkeudessa jokin sattuu naurattamaan, niin se on vain kangastusta.

Rikollisjengin hävyttömiin puheisiin saadaan hengähdystauko, kun näyttelijät hyppäävät ulos rooleistaan pohtimaan itse esitystä. Se on oma ärsyttävä lisänsä tähän runsauteen. Kuten Elmer Bäckinkin rooli katsojaa näytelmän saloihin opastajana.

Näytelmän näkökulmaksi tulee Albert Spican uskottoman vaimon pyrkimykset. Vilma Melasniemen esittämä Georgina on kiinnostava naishahmo, sillä hän on sekä alistettu – lokaa lentää päälle kaiken aikaa – että uhmaaja. Hänen ideastaan päästään lopulta kannibalismiin ja suloiseen kostoon. Kolmiodraaman kolmannelle pyörälle käy kepulisti.

Mutta mitä tällä kaikella halutaan sanoa, sen päättäköön jokainen katsoja itse. Lihansyöntiä, eläinten teurastusta ja lihan käristystä tarinassa oli muodossa jos toisessa, ja sehän sopii tähän vegaaniaikaan hyvin. Samanlaista ärsytystä saattoi piillä vihapuheessa ja karkeuksissa, joita Milonoffin Spangler viljeli yli sietokyvyn.

Kokki, varas, vaimo ja rakastaja. Alkuperäisteos Peter Greenaway. Sovitus ja ohjaus: Riku Saatsi. Lavastus: Markku Pätilä, musiikki: Kasperi Laine, videosuunnittelu: Ville Seppänen, rooleissa mm.: Niko Saarela, Eero Milonoff, Vilma Melasniemi, Marc Gassot, Elmer Bäck.