IPS/Jorge Luis Baños

Syntyvyys ei ole Kuubassa suurempaa kuin Suomessa.

Kuuba pohtii parannuksia työssä käyvien äitien asemaan samalla, kun sukupuolten tasa-arvo on yhä kaukana vanhemmuudessa. Yksi syy on se, että miehet eivät käytä nykyisiäkään etujaan.

Kuuba sääti vuonna 2003 ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana miehille oikeuden puolen vuoden vanhempainvapaaseen imetyskauden päätyttyä. Jos vaimo on kuollut tai hylännyt perheen, mies voi pitää vuoden hoitovapaan.

Tilastojen mukaan vain 125 miestä hyödynsi oikeuttaan vapaaseen vuosina 2003–2013. Kuubassa on 11,2 miljoonaa asukasta ja naisista on työelämässä 97 prosenttia.

Kuuba sääti ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana miehille oikeuden puolen vuoden vanhempainvapaaseen.

Vuoden 2012 väestönlaskennan mukaan Kuuban lapsista 49 prosenttia asuu molempien vanhempiensa kanssa, 38 prosenttia on yhden vanhemman – lähes aina äidin – huostassa ja 13 prosenttia muun sukulaisen hoidossa.

Syntyvyys on Kuubassa maanosan alhaisin ja väestö ikääntyy nopeasti. Lapsia syntyy 1,71 naista kohti eli saman verran kuin Suomessa. Väestön uusiutuminen vaatisi ainakin 2,1 lasta naista kohti.

ILMOITUS

Lomaa myös isovanhemmille

Työssä käyvien naisten äitiyttä koskevaa lakia uudistettiin viimeksi vuonna 2011, ja nyt se on jälleen pöydällä. Aihetta tutkinut sosiologi Magela Romero sanoo, että viilaamisen varaa jää vieläkin, jos halutaan edistää vanhempien tasa-arvoa. Nyt laki ei edes mainitse työssä käyvää isää.

Isoäideillä on ollut perinteisesti tärkeä rooli lastenhoitajina, joten lakiuudistus lupaa työssä käyville isovanhemmille vapaata vauvaikäisten lastenlasten hoitamiseen.

Romeron mukaan uudistus pyrkii huomioimaan yhteiskunnan viimeaikaisia muutoksia.

Yksityisellä sektorilla työskentelevät naiset, joilla on kaksi tai useampia alle 17-vuotiaita lapsia, saavat 50 prosentin huojennuksen valtion tuloverosta. Vähintään kahden lapsen perheille luvataan helpotuksia päiväkotimaksuihin ja lasten kouluaterioihin.

Valtion palveluksessa oleva nainen saa äitiyslomakorvauksen palkan päälle, jos hän palaa töihin ennen vuoden loman loppumista. Kahta työtä tekevän naisen kuuluu saada äitiyden suomat edut molemmista.

Taloudellinen haaste

Kansalaisten palaute uudistusehdotuksista on ollut myönteistä. Moni kuitenkin toivoo, että etuja parannetaan vielä lisää.

– Lapsen saaminen Kuubassa voi olla taloudellinen rasite ja suuri haaste. Meilläkään ei ole ollut helppoa, ja harva ikäisemme pari on saavuttanut vastaavan taloudellisen itsenäisyyden, sanoo toimittaja Mayra García, 30, joka odottaa esikoistaan viimeisillään.

Hän ryhtyi miehensä kanssa hankkimaan lasta vasta, kun heillä oli oma asunto sekä molemmilla turvattu työ ja taloudellinen asema.

Vaikka Kuubassa maksetaan naisille ja miehille samaa palkkaa samasta työtä, naiset tienaavat kuitenkin vähemmän. Syynä on usein se, että heillä on enemmän lasten tai muiden perheenjäsenten hoitamisesta aiheutuvia poissaoloja.

Tasa-arvokysymyksiin erikoistunut psykologi Aida Torralbas uskoo, että äitiyslain uudistus voi toimia sysäyksenä, joka herättää miehet pitämään ainakin lyhyen vanhempainloman lapsen syntymän jälkeen, kuten monissa maissa jo tapahtuu.

Espanjankielinen versio