Q-teatteri/Pate Pesonius

”Ne prinsessat muistetaan, jotka tappavat itsensä, jotka lähtevät ajoissa, näyttävästi, isolla liekillä. Muut, ne ovat vain naisia, jotka eivät kyenneet elämään. Niitä ei kukaan muista, ne haalistaa tuuli ja hiekka historian lehdiltä vähitellen näkymättömiin.

Minulle ei käy niin.”

Näin uskoo Prinsessa Hamlet. Mutta kertoja (Emmi Parviainen) toistaa, aina uudelleen, kuinka ”kauhu työntää kätensä prinsessan kurkkuun ja puristaa sen nyrkkiin”. Hamlet (Lotta Kaihua) käristää kasvoihinsa poltinmerkin eikä hulluudessa ole muutenkaan mitään kaunista.

Prinsessa Hamlet kutkuttaa enemmän aivoja kuin sydäntä. Mutta sen se tekee nautinnollisesti.

E. L. Karhu (ent. Emilia Pöyhönen) kirjoitti Shakespearen Hamletin päälle rakennettua näytelmäänsä pitkään, viisi vuotta. Jokainen näyttämöllä lausuttu lause on tiiviiksi hiottu timantti, mutta esityksessä on lievästi kirjallinen tuntu. Se kutkuttaa enemmän aivoja kuin sydäntä. Mutta sen se tekee nautinnollisesti.

Parviaisen hienosti rytmittämä, lakoninen kertoja piirtää aluksi tarinalle kehykset: ”Tämä on sarjakuvatragedia.”

Esitys onkin sarja perättäisiä kuvia. Se nostaa esiin kysymyksiä vallasta, identiteetistä, rooleista. Uskollisuudesta, velvollisuuksista. Ja hulluudesta.

ILMOITUS

Nähdään herkullisia hahmoja ja tarkkaa näyttelijäntyötä.

Haukankasvattaja Horatian (Elena Leeve) osa prinsessan ystävänä ja palvelijana on raskas, Ofelio (Eero Ritala) on Hamletia fanittava opportunisti.

Hannu Kiviojan eno imeskelee kanankoipia ja tarjoaa höpsähtäneisyydessään kevennystä kurkussa puristavaan kauhuun.

Vierastan väliaplodeja teatterissa, mutta kuningatar Gertruden (vangitseva Leea Klemola) itkettävä ja naurattava ja naulitseva puhe meille, kansalle, saa ensi-illassa sellaiset ansaitusti.

Estradille nousevat myös Diana ja Marilyn, seuranaan Elton John. Goodbye Norma Jean, Goodbye English Rose. Valokeila on kuitenkin vain yhdessä kuolleessa prinsessassa kerrallaan, huomaa Dianakin karvaasti.

Q-teatteri ei petä tälläkään kertaa estetiikassa. Diskopallot pyörivät, tuli roihuaa ja tuhkaa sataa. Mutta aina tuhkat lakaistaan, maailma ja diskopallot jatkavat pyörimistään ja uusi prinsessa kruunataan.

Prinsessa Hamlet. Kantaesitys Q-teatterissa. Teksti: E. L. Karhu. Ohjaus: Linda Wallgren. Rooleissa: Lotta Kaihua, Hannu Kivioja, Leea Klemola, Elena Leeve, Emmi Parviainen ja Eero Ritala.