All Over Press

Yksi uusi puolue perustettiin ja hajosi saman tien, samalla kun hallitseva keskustavasemmistolainen puolue PD on pahoissa sisäisissä riidoissa.

Italiassa perustettiin toissa viikonloppuna uusi puolue, Sinistra Italiana (Italian vasemmisto). Sen ydinjoukko tuli Nichi Vendolan kahdeksan vuotta sitten perustamasta Sinistra Ecologia Libertá -puolueesta (SEL eli Vasemmisto, ekologia, vapaus), joka lakkautti itsensä joulukuussa.

Uusi puolue sai riveihinsä myös joitakin aikaisemmin Rifondazione Comunista -puolueessa, keskustavasemmistolaisessa Demokraattisessa puolueessa (PD) sekä populistisessa Viiden tähden liikkeessä (M5S) toimineita poliitikkoja.

Sinistra Italiana on toiminut parlamenttiryhmänä jo toissa kesästä lähtien.

Uuden vasemmistopuolueen parlamenttiryhmästä erosi neljän päivän jälkeen yli puolet.

Pikainen hajoaminen

Uusi puolue hajosi kuitenkin jo neljä päivää perustamisensa jälkeen, kun peräti 17 sen 31-jäsenisestä parlamenttiryhmästä jätti puolueen.

Tai itse asiassa puolue hajosi jo ennen perustamistaan. Uuden puolueen johtajuutta tavoitellut Arturo Scotto ei ilmaantunut perustamiskokoukseen, jossa tiesi häviävänsä johtajuuden Nicola Fratoiannille.

ILMOITUS

Fratoiannin siipi suhtautuu kielteisesti yhteistyöhön Demokraattisen puolueen kanssa, kun taas Scotton ryhmä on siihen valmis, kunhan entinen pääministeri Matteo Renzi ei ole mukana.

Scotto kumppaneineen muodosti saman tien uuden parlamenttiryhmän yhdessä PD:n ryhmästä eronneiden kanssa.

PD riitelee Renzistä

PD:n sisällä vallitsee avoin kapina. Renzi vei puoluetta markkinaliberalistiseen suuntaan, ja viimeinen pisara vastustajille oli hänen tappioon päättynyt uhkapelinsä perustuslakia koskeneessa kansanäänestyksessä joulukuussa. Renzin tilalle pääministeriksi tuli tuolloin saman puolueen Paolo Gentiloni.

Renzi erosi PD:n johtajan paikalta toissa sunnuntaina, mutta aikoo hankkia mandaattinsa takaisin puolueen esivaaleissa runsaan kuukauden kuluttua.

PD:n kapinallisia johtaa entinen puheenjohtaja Pier Luigi Bersani, ja heillä on tukenaan useita puolueen alkuajan kovia nimiä.

Kapinalliset haluaisivat antaa Gentilonin ”väliaikaishallituksen” istua seuraaviin sääntömääräisiin vaaleihin, kevääseen 2018 asti. Renzi taas haluaisi ennenaikaiset vaalit.

PD on ollut vain hiukan edellä Beppe Grillon M5S:ää, mutta sisäinen riitely voi pudottaa sen vaaleissa kakkoseksi.