Lehtikuva/Emmi Korhonen

Vetoomus kansanedustajille tilapäisen oleskeluluvan palauttamiseksi.

Turvapaikanhakijat jatkavat mielenosoitusta Helsingin Rautatientorilla. He tapasivat maanantaina Maahanmuuttoviraston edustajia, mutta eivät saaneet mielestään riittäviä vastauksia. He kysyivät maatietopalvelun lähteistä, virheellisistä menettelyistä, pakkopalautuksista Irakiiin ja Afganistaniin sekä turvapaikanhakijoiden häätämisestä vastaanottokeskuksista.

Rautatieasemalla mieltään osoittavat turvapaikanhakijat ovat kuitenkin tyytyväisiä siihen, että tapaaminen Maahanmuuttoviraston kanssa järjestettiin ja toivovat tapaamisen olevan rakentavan keskustelun alku. Afganistanilaiset ja irakilaiset toivovat virallista kannanottoa mahdollisuudesta hakea turvapaikkaa uudelleen.

Mielenosoittajien mukaan keskustelussa myönnettiin huonosti perustellut päätökset sekä menettelytapavirheet päätösten teossa ja täytäntöönpanossa. Silti pakkopalautuksia ei olla valmiita lopettamaan.

– Toivomme, että Maahanmuuttovirasto ottaa vakavasti virheet, jotka he ovat itse myöntäneet, ja huomaavat, että niillä voi olla hengenvaarallisia seurauksia niin irakilaisille kuin afganistanilaisillekin, sanoo eräs irakilainen, joka on yksi mielenosoituksen järjestäjistä.

Vetoomus kansanedustajille

Turvapaikanhakijat pyytävät selkeitä, kansainvälistä oikeutta noudattavia ja turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia kunnioittavia linjauksia niin poliittiselta johdolta kuin viranomaisiltakin. Myös valtion ja kuntien vastuunjakoon turvapaikanhakijoiden toimeentuloa ja asumista koskevissa kysymyksissä toivotaan selvyyttä.

ILMOITUS

Turvapaikanhakijat ja heidän tukijansa vetoavat kansanedustajiin, että eduskunta palauttaisi Suomen lainsäädännöstä vuonna 2015 poistetun tilapäisen oleskeluluvan, niin sanotun B-luvan.

Maanantaina yli sata suomalaista tiedemaailman vaikuttajaa vaati turvapaikanhakijoiden palautusten välitöntä lopettamista, ja allekirjoitti vetoomuksen turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen puolesta. Keskiviikkona turvapaikanhakijat ovat kutsuneet suomalaisia poliitikkoja ja julkisuuden henkilöitä katsomaan kanssaan Aki Kaurismäen pakolaisaiheista elokuvaa Toivon tuolla puolen.

Juttua korjattu 20.10.2017 kello 14.50.