Pauli Räsänen syntyi 6.10.1935 yhdeksänlapsiseen maanviljelijäperheeseen Suonenjoella. Isä-Emilin tavoitteena oli kouluttaa kaikki lapset ylioppilaiksi, mikä toteutuikin kaikkien muiden lasten kohdalla paitsi vanhimman tyttären, joka vammautui pysyvästi lapsena olleen vakavan sairauden seurauksena. Hyväoppisesta sisarussarjasta isänsä toiveen mukaisesti kaikki viisi poikaa opiskelivat lääkäriksi. Yksi tytöistä jäi jatkamaan tilaa. Kodin perintönä Pauli Räsänen omaksui vasemmistolaisen aatteen, rauhan aatteen ja liikunnallisen elämäntavan. Hän teki uran sekä poliitikkona että lääkärinä.

Pauli Räsänen kirjoitti ylioppilaaksi Suonenjoen lukiosta vuonna 1954 ja lähti Turkuun opiskelemaan kahden isoveljensä jalanjäljissä. Puolisonsa Mailin hän tapasi ystävänsä välityksellä Muhoksella ja he avioituivat vuonna 1958. Neljästä lapsesta kaksi vanhinta syntyi jo opiskeluaikana Turussa.

Pauli Räsänen valmistui lääkäriksi vuonna 1963 ja työskenteli Hailuodon, Kempeleen ja Oulunsalon kunnanlääkärinä. Uran alkuvuosilta mieleenpainuvimpia ja eksoottisimpia elämyksiä olivat työskentely Maailman nuorisofestivaalien lääkärinä Helsingissä vuonna 1962 ja lentokoneella tehdyt virantoimitusmatkat kelirikkoaikana Hailuotoon.

Pauli Räsänen oli poliittisesti aktiivinen nuoresta saakka, ja hänet valittiin jo 30- vuotiaana SKDL:n kansanedustajaksi historiallisissa vuoden 1966 vaaleissa, jolloin eduskuntaan tuli vasemmistoenemmistö ja maahan syntyi kansanrintamahallitus. Eduskunnassa hän oli vaikuttamassa kansanterveyslain muotoutumiseen ja säätämiseen siinä muodossa kun laki astui voimaan aprillipäivänä vuonna 1972. Presidentin valitsijamiehenä hän oli vuosien 1968 ja 1978 vaaleissa.

Kansanedustajan ura jatkui vuoteen 1979, minkä jälkeen Pauli Räsänen palasi päätoimiseksi yleislääkäriksi. Erityisesti hän profiloitui akupunktiolääkärinä, minkä alan harvalukuisten pioneerien joukkoon hän maassamme kuului. Eläkkeelle hän siirtyi vuonna 1990 mutta seurasi sen jälkeenkin lääketieteen ja poliittisen tilanteen kehitystä ja kirjoitti säännöllisesti paikallisen valtalehden yleisönosastoon useimmiten akupunktiota käsitteleviä kirjoituksia. Hän harrasti liikuntaa sekä aktiivisesti ja että katsojana ja oli myös ansioitunut runonlausuja elämänsä loppuun saakka.

Pauli Räsänen sai tietää parantumattomasta sairaudestaan keväällä 2016. Hän suhtautui tulevaan tyynesti ja koki saaneensa elää hyvän ja vaiherikkaan elämän. Hän kuoli läheistensä seurassa rauhallisesti 18.2.2017.

Häntä jäivät muistamaan ja kaipaamaan lähiomaisten, muiden sukulaisten ja ystävien lisäksi epäilemättä melkoinen joukko entisiä kiitollisia potilaita.

Kristian Läksy

Kirjoittaja on oululainen psykiatri ja Pauli Räsäsen pojan kollega ja ystävä