Lehtikuva/Timothy A. Clary

Orange Countyssa on kahdeksan kertaa suurempi mahdollisuus joutua henkirikoksen uhriksi kuin Ruotsissa.

Presidentti Donald Trump hämmästytti lauantaina ruotsalaiset antamalla ymmärtää, että Ruotsissa olisi edellisenä iltana tapahtunut terrori-isku. Viikonloppuna Valkoinen talo täsmensi, että Trump tarkoitti ”maahanmuuton takia kasvaneita” rikoslukuja yleensä.

Trump piti puheensa Floridassa Orangen piirikunnassa. Siellä kuoli henkirikoksen uhrina toissa vuonna 102 ihmistä, Ruotsissa 112. Kuitenkin Orange Countyssa on vain 1,2 miljoonaa asukasta, kun taas Ruotsin väkiluku ylitti juuri tammikuussa 10 miljoonan rajan.

Viime vuonna Orangen piirikunnassa tapettiin peräti 167 ihmistä; lukua tosin nosti yksi suuri joukkomurha.

Trumpin sydänmailla eivät äänestäjät ainakaan vielä ole pettyneitä.

Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ei siis ollut väärässä sanoessaan, että Orange Countyssa tapetaan puolitoistakertainen määrä ihmisiä verrattuna Ruotsiin.

Jos otetaan vielä ero väkiluvussa huomioon, tapetaan Orangen piirikunnassa lähes kahdeksan kertaa niin paljon ihmisiä miljoonaa asukasta kohden kuin Ruotsissa. Tällöin pohjana ovat Orangelle suotuisammat vuoden 2015 luvut.

ILMOITUS

Poliisit kiistivät

Trump oli poiminut ”tietonsa” Fox-kanavalla perjantaina näytetystä dokumentaristi Ami Horowitzin ohjelmasta.

Ohjelmassa haastatellut ruotsalaispoliisit kertoivat maanantaina Dagens Nyheterissä, että heiltä oli kysytty aivan muita asioita, mutta ohjelman leikkauksella oli saatu kuulostamaan, että maahanmuutto on nostanut rajusti rikoslukuja.

”Vaihtoehtoisten faktojen” esittäjillä on kuitenkin selitys aina valmiina. Horowitz piti kiinni ohjelmastaan ja väitti, että ruotsalaispoliisit oli painostettu perumaan puheensa, ”ja tämä on osa Ruotsin ongelmaa”.

Trump itse twiittasi maanantaina: ”Antakaa yleisölle hengähdystauko – VALEMEDIA yrittää sanoa, että suuren luokan maahanmuutto Ruotsiin toimii hienosti. EI!”

Useat tiedotusvälineet ovat viime päivinä käyneet Amerikan sydänmailla kuulostelemassa, ovatko Trumpin äänestäjät pettyneitä ensimmäisen kuukauden jälkeen. Vastaus on ei, useimpien mielestä hän on tehnyt hienoa työtä.

Suomalaisena voi todeta, että sanallinen hyökkäys yhtä Pohjoismaata vastaan on hyökkäys meitä kaikkia vastaan. Ruotsin asia on meidän asiamme.