Lehtikuva/John Thys

La Repubblica nosti uudelleen esiin väitteen, joka esitettiin ensimmäisen kerran viime viikolla.

Italialainen sanomalehti La Repubblica väittää nettisivuillaan tänään ”EU-lähteisiin” nojaten, että EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aikoo jättää paikkansa jo maaliskuussa.

Vahvin seuraajaehdokas Junckerille on lehden mukaan suomalaiskomissaari Jyrki Katainen. Toinen vahva vaihtoehto on hollantilainen Frans Timmermans.

Katainen kuuluu konservatiivien EPP-ryhmään, Timmermans sosiaalidemokraatteihin. Molemmat ovat tällä hetkellä komission varapuheenjohtajia.

Juncker sanoi äskettäin, ettei hän aio hakea toista kautta.

Juncker sanoi runsas viikko sitten saksalaisradion haastattelussa, ettei hän aio hakea toista kautta komission puheenjohtajana. Komission viisivuotinen toimikausi päättyy 2019.

Haastattelun jälkeen viime viikon alussa lähtivät ensimmäisen kerran huhut liikkeelle Junckerin eroaikeista ja Kataisesta seuraajaehdokkaana. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

ILMOITUS

Katainen kommentoi tuolloin STT:lle, ettei hänellä ole asiasta minkäänlaisia suunnitelmia.

Kataisen ja Timmermansin lisäksi mainittiin myös tanskalainen kilpailukomissaari Margrethe Vestager sekä EU:n johtava brexit-neuvottelija Michel Barnier.

Ranskalaisen Barnierin valinta rikkoisi kuitenkin sen periaatteen, ettei komission puheenjohtaja tule suurimmista jäsenmaista.

Samassa haastattelussa Juncker sanoi, että hän pelkää brexit-neuvottelujen hajottavan EU:ta. La Repubblica kytkee Junckerin eroaikeet siihen, ettei hän halua olla johtamassa komissiota EU:n heikentyessä.

Britannian pääministeri Theresa May on sanonut, että Britannia käynnistää eroprosessin maaliskuussa.

La Repubblican mukaan Juncker ei kuitenkaan aio muodollisesti erota ennen maaliskuun 25. päivänä Roomassa pidettävää Rooman sopimuksen 60-vuotisjuhlahuippukokousta.

Juncker nousi komission johtoon 2014. Sitä ennen hän oli pitkäaikainen Luxemburgin pääministeri.