All Over Press/Ismo Pekkarinen

Hallitus esittää, että uusiin sote-keskuksiin kirjautuminen alkaa jo ennen kuin maakunnat aloittavat toimintansa vuonna 2019.

Hallituksen esittämä aikataulu sote-keskuksiin kirjautumisesta antaa etulyöntiaseman terveysalan yrittäjille. Ongelma koskee sote-keskuksissa olevia suoran valinnan palveluja, joita voivat tuottaa maakunnan yhtiöt, yksityisen terveysalan yritykset tai kolmannen sektorin järjestöt.

Jokaisen ihmisen on listauduttava sote-keskukseen. Hallitus esittää, että listautuminen voi alkaa jo kaksi kuukautta ennen kuin maakunnat aloittavat toimintansa vuoden 2019 alussa. Yksityiset yritykset saavatkin varaslähdön.

Ne pääsevät markkinoimaan palvelujaan ennen kuin maakunnan yhtiöt ovat edes valmiita. Nykyisellä aikataululla maakunnat eivät ehdi pakkoyhtiöittää terveysasemia, kuten hallitus esittää.

Siitä soppa syntyisikin, kun maakunnan sotekeskukset alkaisivat mennä konkurssiin.

Hätäinen yhtiöittäminen johtaisi siihen, että maakunnan yritysten sote-keskukset eivät välttämättä pärjäisi markkinoilla. Sote-keskukset tarjoavat nykyiset terveyskeskuspalvelut sekä sosiaalihuollon ja vanhustenpalvelujen neuvontaa.

Siitä soppa syntyisikin, kun maakunnan sote-keskukset alkaisivat mennä konkurssiin. Tähän saakka konkurssipelko on esitetty yksityisen terveysbisneksen kohdalla.

ILMOITUS

Kunnilla ei oikeutta tuottaa palveluja

Uudenmaan maakuntauudistuksen muutosjohtaja Markus Sovala arvioi blogissaan, että yksi vaihtoehto olisi perustaa pika-aikataululla yhtiömuotoiset sote-keskukset julkiselle puolelle, esimerkiksi 2018 vuoden puolivälissä.

Tämä edellyttäisi kuntien myötävaikutusta. Sovalan mukaan ensireaktioiden perusteella valmius on hyvin vähäinen.

Kunnilla ei juuri ole kannusteita edistää yhtiöittämistä, sillä ne eivät voi olla osakkaina yhtiöissä. Niillä ei ole oikeutta edes tuottaa palveluja, jos hallituksen tahto menee läpi myös eduskunnassa.

Tätä loikkaa on ihmetelty kunnissa. Hallitus sysää syrjään kaiken sen osaamisen, mitä kunnille on kertynyt palvelujen tuottamisesta. Nyt hallituksen esitys näyttää suosivan yksityistä bisnestä maakuntien palvelujen kustannuksella.

Valinnanvapaus johtaa pakosta kermankuorintaan

Parhaillaan lausunnoilla oleva lakiehdotus valinnanvapaudesta on huonoa lainvalmistelua. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on erityisen ansioitunut perustuslain vastaisten, huonosti perusteltujen ja harkittujen esitysten valmistelussa.

Lakiluonnos valinnanvapaudesta on hätäisesti valmisteltu. Se luo sosiaali- ja terveystoimeen himmelin, jossa etenkin monisairaiden on lähes mahdoton toimia itsenäisesti. Sote-keskuksen valinta onnistuu, mutta hoitoketjussa potilas/asiakas joutuu päättämään maksusetelistä, asiakassetelistä tai henkilökohtaisen budjetin käytöstä.

Nämä päätökset tulevat vastaan, jos hän haluaa valita hoitonsa. Onkin ennakoitu, että vähän palveluja tarvitsevat, suhteellisen hyvässä kunnossa olevat ja hyvän tietopohjan omaavat potilaat käyttävät valinnanvapauttaan.

Monisairaat jäisivät maakuntien yhtiöiden hoidettavaksi. Siten kermankuorinta toteutuisi pakosta, vaikka sitä ei tavoiteltaisi. Tämä merkitsee, että yksityiset terveysalan yritykset hoitaisivat vähiten palveluja tarvitsevat. Julkiselle puolelle jäävät monisairaat ja siten kaikkein eniten kustannuksia vaativat potilaat.