Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Yhteiskuntapolitiikan väliarviot suoritetaan sekä Suomen hallituksen puoliväliriihessä että kuntavaaleissa. Tulevat kevään linjaukset selkiyttänevät sekavalta näyttävää politiikkaamme.

Talouspolitiikan asiantuntijat ennustavat kasvun kiihtyvän jopa kahden prosentin tuntumaan, eli vienti vetää taas ja kauppa kasvaa.

Sopimusyhteiskunnan, jollaisen toivoisin Suomen edelleen olevan, yksi tärkeä kulmakivi on vakauden ja ennustettavuuden lisäksi työrauha. Talouspolitiikan arviointineuvosto ei ole laskelmissaan ottanut huomioon työrauhan arvoa (TS 26.1.). Mielestäni sen arvo on muutenkin päässyt unohtumaan hallituksen kiirehtiessä toteuttamaan antamiaan lupauksia.

Suuret hankkeet, kuten sote, tieverkko ja väylähankkeet, vaatisivat laajapohjaisen poliittisen yhteisymmärryksen, jotta niiden toteutus olisi kestävällä pohjalla vuosikymmeniksi eteenpäin.

Luottamuksen merkitystä on aliarvioitu varsinkin nykyisen hallituksen taholta. Kannattaisiko sen hiljentää vauhtia ja keskittyä loppukaudellaan hankkimaan lisää luottamuspääomaa?

Edessä olevat ratkaisut ovat niin merkittäviä ja kauaskantoisia, ettei ole syytä kiireellä tuhota kaikkien tahojen myöntämiä rakenneuudistuksia. Saavutettuamme riittävän luottamuksen jää seuraavallekin Suomen hallitukselle riittämiin töitä kunnianhimoisten tavoitteiden toteuttamiseksi.

Tauno Hovirinta
Turku