Lehtikuva/Jussi Nukari

EK:n ja Metsäteollisuus ry:n päätökset ”vaarallisella tiellä”.

Hallituksen toiveet uudesta maltillisesta palkkaratkaisusta ja vientivetoisesta ”Suomen mallista” ovat hautautumassa työnantajien jyrkkiin toimiin. SAK:lainen Metalliliitto tuomitsi perjantaina jyrkästi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätöksen irtisanoa keskusjärjestösopimukset.

”Päätöksellä on erittäin kielteinen vaikutus ilmapiiriin työmarkkinoilla. Se tulee heijastumaan myös ensi syksyn liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin”, liiton hallitus totesi.

Metalliliiton mukaan keskusjärjestösopimuksilla on erityisen vahva symbolinen ja periaatteellinen merkitys. Ne ovat olleet esimerkki siitä, miten suomalaisessa sopimuskulttuurissa on voitu vapaaehtoisesti sopia isoistakin asioista hyvin laajasti ja ohi lakitekstien. ”EK hyökkää nyt voimakkaasti tätä periaatetta vastaan”, Metalliliitto tuomitsi.

Metalliliiton hallitus päätti, ettei liitto käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Metalliliitto ei myöskään jatka ”minkäänlaisen yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua”. Syynä on EK:n päätöksen lisäksi Metsäteollisuuden yksipuolinen irtautuminen mallin valmistelusta aiemmin tällä viikolla.