Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi luovutettiin tällä viikolla eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle (ps.). Yli 63 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite etenee eduskunnan keskusteluun ja sen jälkeen valiokuntakäsittelyyn.

Vasemmistoliiton pitkäaikaisen europarlamentaarikon Esko Seppäsen ja kolmen muun entisen kansanedustajan, kokoomuksen Iiro Viinasen, SDP:n Ilkka Taipaleen ja vihreiden Osmo Soininvaaran alulle panema kansalaisaloite eutanasian puolesta keräsi tarvittavat allekirjoitukset ennätysajassa.

On laskettu, että vaalikonevastausten perusteella eduskunnassa kansanedustajien enemmistö kannattaa eutanasiaa. Aloitteen luovutustilaisuudessa Seppänen toivoikin, että jokainen kansanedustaja voisi äänestää omantuntonsa mukaan eikä ryhmäpäätöksiä tehtäisi. Tämä on toivottavaa.

Aloitteentekijöiden mukaan eutanasialaki tarvitaan vaihtoehdoksi niille ihmisille, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään hoidosta eikä kärsimyksiä voida lievittää hyvälläkään saattohoidolla.

Eutanasian edellytyksenä tulee olla, että potilas sairastaa parantumatonta kuolemaan johtavaa tautia ja kuolema toteutuu lähitulevaisuudessa joka tapauksessa. Potilaan tilan tulee olla lääketieteellisesti arvioiden toivoton, vailla paranemisen mahdollisuutta.

ILMOITUS

Eutanasian toteuttamisen tulee olla potilaan tahdosta kiinni. Hänen on oltava oikeustoimikelpoinen, täysi-ikäinen ja kykenevä harkitsemaan itsenäisesti. Eutanasiapäätöksiä tulisi seurata tarkoin.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen on todennut, että ajatus arvokkaasta kuolemasta on uskallettava nostaa, vaikka keskustelu elämän päättymisestä tuntuukin suomalaisessa keskustelukulttuurissa äkkiseltään vieraalta.

Kuolema on pitkälti laitostettu, siirretty ikään kuin pois silmistä. Eutanasiaa vastustavien tulisi varoa maalailemasta uhkakuvia ja lietsomasta turhia pelkoja. Asia on monille ihmisille omakohtaisesti lähellä.

Toivottavaa on, että keskustelusta tulee eduskunnassa asiallinen, arvokas ja erilaisia näkemyksiä kunnioittava, vaikka aloite herättääkin paljon tunteita. Aloitteen toteuduttua eutanasiaan päätyisi vuosittain muutama sata ihmistä.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi