Lehtikuva/Emmi Korhonen

”Muut hallituspuolueet ostavat perussuomalaisilta hallitusrauhan epäinhimillisellä politiikalla.”

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi on samaa mieltä Helsingissä protestoivien irakilaisten turvapaikanhakijoiden kanssa: ihmisten palauttaminen Irakiin on lopetettava.

Mielenosoittajat yöpyvät Kiasman edessä teltoissa demonstroidakseen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden vaihtoehtoja: paluu sodan keskelle tai asuminen ulkona Suomen talvessa.

– Päättäjien ja maahanmuuttoviranomaisten pitää herätä siihen, että ihmiset valitsevat mieluummin telttamajoituksen keskellä kaupunkia helmikuisessa Suomessa kuin paluun sodan jalkoihin. Näiden ihmisten perusoikeudet on turvattava. Nyt on aika näyttää, mitä ”kaveria ei jätetä” oikeasti tarkoittaa, Ahlakorpi vaatii.

Hän on huolissaan julkisuudessa olleista tapauksista, joissa maahanmuuttovirasto on esimerkiksi kehottanut vainottua turvapaikanhakijaa vaihtamaan ammattia tai epäillyt hakijan seksuaalista suuntautumista ja selvittänyt sitä nöyryyttävillä kysymyksillä.

”Kertoo poliittisesta ohjauksesta”

Lisäksi oikeuskansleri moitti äskettäin maahanmuuttoviraston ylijohtajaa lainsäädännön ohittamisesta, sillä tämä oli kieltänyt virastoa käsittelemästä turvapaikkahakemuksia, joihin olisi voinut soveltaa humanitaarisen suojelun perustetta.

ILMOITUS

– Esimerkit maahanmuuttoviraston toiminnasta kertovat, että ihmisten suojelemisen sijaan virasto käyttää kaiken tarmonsa kielteisten turvapaikkapäätösten tekemiseen keinolla millä hyvänsä, Ahlakorpi syyttää.

– Tämä kertoo tietysti myös viraston poliittisesta ohjauksesta. Esimerkiksi Irakin ja Afganistanin kaltaisten maiden luokittelu turvallisiksi maiksi, joihin voi palauttaa turvapaikanhakijoita, on selvästi poliittinen päätös, jolle ei ole kansainväliseen turvallisuuteen liittyviä perusteita.

Hallitus on kiristänyt turvapaikkapolitiikkaa muun muassa vaikeuttamalla perheenyhdistämistä ja leikkaamalla turvapaikanhakijoiden oikeutta maksuttomaan oikeusapuun. Linjan kääntäminen ihmismyönteiseen suuntaan vaatinee hallituksen vaihtamista, Ahlakorpi toteaa.

– Turvapaikkapolitiikassa on kyse oikeiden ihmisten elämästä ja kuolemasta, hyvinvoinnista ja hengenvaarasta. Näyttää kuitenkin siltä, että muut hallituspuolueet ostavat perussuomalaisilta hallitusrauhan epäinhimillisellä politiikalla. Näin ei voi jatkua.