Aimo Ruusunen

Kun vanhaan realisosialismin aikaan vieraili valtuuskuntien mukana Neuvostoliitossa, sai joskus, kun sopiva määrä ystävyysmaljoja oli kumottu, kuulla tarinoita Radio Jerevanin kertomista uutisista. Nämä uutiset ivailivat yleensä sellaista, mistä ei oikein sopinut julkisesti puhua, ja Radio Jerevanin siteeraaminen oli kai mukava sikäläinen tapa purnata valtiovallan hölmöyksiä vastaan. Yleensä ne kuitattiin naurulla, ja saatettiin kertoa eteenpäinkin. Kuitenkin vain omissa porukoissa, eihän kunnon kommarin sopinut Neuvostoliittoa poliittisille vastustajille moittia.

Eräs juttu on kuitenkin jäänyt tällaisen vanhan itseään vielä marxilaisena pitävän rantaruotsalaisen mieleen. Se on, että oli vain yksi venäläinen joka ymmärsi Marxia. Hän oli Lenin, ja hänkin ymmärsi väärin.

Marxini lukeneena tajusin heti, että Radio Jerevan oli tässä tapauksessa todella oikeassa. Marxhan totesi, että vallankumouksellinen tilanne syntyy, kun vallitseva yhteiskuntamuoto ei enää vastaa tuotantosuhteita ja että alkuyhteisöä seurasi feodalismi, feodalismia kapitalismi ja kapitalismia sosialismi, ja sosialismia korkeimpana muotona kommunismi.

Vaan mitä teki Lenin? Hän alkoi muuttaa Venäjää sosialistiseksi valtioksi, vaikka suurin osa Venäjän köyhälistösta ei ollut teollisuusproletaareja vaan feodaaliherrojen maaorjia.

Silloin totesin, että olisi viisainta vain kätkeä tämä oivallus sydämeensä ja olla hiljaa, mutta nyt saattaisi olla aika pohtia, olisiko tämä perimmäinen syy siihen, että realisosialismin kävi niin kuin kävi. Olisikohan tässä gradun aihe vasemmistolaiselle valtiotiedettä opiskelevalle?

Muuten olen sitä mieltä, että vasemmistoliiton kannattaisi vähentää vihreydestä melskaaminen ja keskittyä mieluummin vasemmistoenemmistöisen eduskunnan aikana luodun hyvinvointivaltion puolustamiseen SOS-hallituksen hihhulointia vastaan.

Rudolf Lindblad
Helsinki