Lehtikuva/Louai Beshara

Saydnayan vankilassa myös kidutusta ja muuta epäinhimillistä kohtelua.

Amnestyn International paljasti yöllä julkaisemassaan raportissa joukkoteloitusten sarjan Saydnayan vankilassa Syyriassa. Viiden vuoden aikana on hirtetty jopa 13 000 ihmistä, joista suurin osa oli hallituksen vastustajiksi epäiltyjä siviilejä.

Amnesty pitää Syyrian hallituksen hyväksymiä toimia sotarikoksina ja rikoksina ihmisyyttä vastaan. Toiminta jatkuu todennäköisesti edelleen.

Raportissa Human slaughterhouse (Ihmisteurastamo) kerrotaan, että Saydnayan vankilassa vuosien 2011 ja 2015 välillä vankeja hirtettiin viikoittain jopa 50 kerralla. Laittomat teloitukset tehtiin usein salaa keskellä yötä, ja ruumiit kuopattiin joukkohautoihin. Omaisille ei kerrottu vankien kohtaloista. Lisäksi monet vangit ovat menehtyneet kidutuksen sekä ruoan, veden ja lääkkeiden puutteen vuoksi.

Hallitus hyväksyi

Amnestyn mukaan käytännöt on hyväksytty Syyrian hallituksen korkeimmalla tasolla. Ne ovat luokiteltavissa sotarikoksiksi ja rikoksiksi ihmisyyttä vastaan. Hallituksen tavoitteena on kitkeä poliittinen vastarinta Syyrian väestön keskuudesta.

Amnesty vaatii, että Syyrian viranomaiset lopettavat välittömästi laittomat teloitukset, kidutuksen ja vankien epäinhimillisen kohtelun.

ILMOITUS

– YK:n on välittömästi aloitettava tutkimukset Saydnayassa tapahtuneista rikoksista ja vaadittava riippumattomien tarkkailijoiden pääsyä kaikkiin pidätyskeskuksiin, sanoo Lynn Maalouf, Amnesty Internationalin Beirutin aluetoimiston apulaistutkimuspäällikkö.

Olematonta oikeudenkäyntiä ja säännöllistä kidutusta

Raportin mukaan yksikään Saydnayassa hirtettäviksi tuomituista vangeista ei ole saanut asianmukaista oikeudenkäyntiä. Ennen hirttämistä käydään läpi pintapuolinen, muutaman minuutin kestävä kuuleminen.

Tuomiot perustuvat kiduttamalla saatuihin tunnustuksiin. Vangeille ei myönnetä oikeudellista avustajaa tai mahdollisuutta puolustautua syytteitä vastaan. Useimmat heistä ovat joutuneet vastentahtoisen katoamisen uhriksi ja heitä on pidetty salaa eristyksissä. Kuolemaan tuomitut saavat tietää tuomiostaan vain hetkeä ennen hirttämistä.

Kymmeniä silminnäkijöitä

Monet vangeista ovat kertoneet joutuneensa raiskatuiksi tai joutuneensa itse raiskaamaan muita. Kidutusta ja pahoinpitelyjä käytetään säännöllisesti vankien rankaisemiseen ja nöyryyttämiseen. Niistä seuraa usein elinikäisiä vammoja tai pahimmassa tapauksessa kuolema.

Saydnayassa on käytössä oma sääntöjärjestelmänsä. Vangit eivät saa pitää mitään ääntä, eivät puhua tai edes kuiskata. Pelkästä vartijoita kohti katsomisesta voidaan rangaista kuolemalla. Ruoan ja veden jakelu keskeytetään säännöllisesti.

Raportin löydökset perustuvat kattavaan tutkimukseen, jota tehtiin vuoden ajan joulukuusta 2015 joulukuuhun 2016. Tutkimuksessa haastateltiin 84 silminnäkijää, kuten Saydnayan vartijoita ja virkailijoita, vankeja, tuomareita ja lakimiehiä sekä syyrialaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita.