Kuusiosaisessa englantilaisessa Historia-sarjan dokumentissa Ruoka-aikoja (Back in Time for Dinner, 2015) pannaan viisihenkinen perhe ”maistuvalle” aikamatkalle. Oppaina toimivat ruokakriitikko Giles Coren ja ruokahistorioitsija Polly Russell.
Kussakin jaksossa mennään läpi yksi vuosikymmen, matka alkaa vuodesta 1950. Jakson päätteeksi kuullaan paljon puhuva kommentti perheen äidiltä: hän jättää helpottuneena taakseen 1950-luvun.
Se on ymmärrettävää. Tuolloin naisen osa oli yleisesti kotirouvan, jolla riitti puurtamista.
Yleiskonetta luonnehdittiin naisen parhaaksi ystäväksi.
Tilastojen mukaan kodinhoitoon käytetty aika oli keskimäärin 75 tuntia viikossa.
Robshaw’n perheen koti kokee aikamatkaa varten asianmukaisia muutoksia.
Se tarkoittaa, että perheen äidille koittaa vaativa työmaa. Helpottavia kodinkoneita ei ole, ei myöskään jääkaappia, kaupassa täytyy käydä päivittäin, kaikki on niukkaa ja korutonta – sodanjälkeinen elintarvikkeiden sääntely päättyi Englannissa 1954.
Jakso tuo ilmi monia kiinnostavia piirteitä koskien ruokavaliota ja naisen osaa perheen yleispalvelijana. Rouva Robshaw valmistaa ateriat tarkoin tilastollisten tutkimusten perusteella. Perheen nuoriso on paikoin lähinnä järkyttynyt pöydän antimista: elämäni iljettävin ateria, kuuluu eräskin kommentti.
1950-luvun jälkipuoliskolla markkinoille ilmestyvät keittiötekniikan uudistukset, joista yleiskonetta luonnehdittiin aikalaiskirjoissa naisen parhaaksi ystäväksi. Sen yleistymistä edisti elintason nopea kohoaminen, samoin taivaan lahjaksi ylistetty osamaksukäytäntö.
Historia: Ruoka-aikoja.
Osat 1/6 ja 2/6: 1950-luku ja 1960-luku. Teema lauantaina 4.2. klo 20.00, ti 7.2. klo 21.00. Areena 14 päivää.