Lehtikuva/Chip Somodevilla

Viimeinen sana

Donald Trumpin hallinto nauratti ensimmäisenä viikonloppunaan maailmaa lanseeraamalla käsitteen vaihtoehtoinen totuus. Jos perussuomalaiset toimisi englanniksi, maailma olisi kommentoinut, että tämä on niin last season. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo keksi vaihtoehtoisen totuuden jo viime vuonna, tosin eri nimellä. Silloin se oli ”näin ne asiat koetaan”.

Valitettavasti Trumpin ja hänen tiiminsä jo vaalikampanjassa aloittama posketon valehtelu ja valeuutisten levittäminen ei kuitenkaan ole hupaisa yksityiskohta supervallan mielenterveydeltään kyseenalaisen johtajan toiminnassa. Valeuutiset ovat tekniseltä toteutukseltaan vasta kehityskaarensa alussa. Realistisemmiksi muuttuessaan ne voivat käynnistää vaikka ydinsodan. Ja sen realismin läpimurto odottaa aivan nurkan takana.

Vanity Fair -lehdessä kerrottiin viime viikolla valeuutistuotannon fantastisesta tulevaisuudesta. Kun Trump levittää vaihtoehtoista totuuttaan lähinnä Twitterissä sanallisesti ja uutistehtailijat verkkolehdiltä näyttävillä sivustoilla, on läpimurtoaan tekemässä ääni ja kuva.

Kahden yliopiston yhteinen projekti julkaisi viime vuoden maaliskuussa Youtube-videon siitä, miten tavallisella tietokoneella ja nettikameralla voi muokata uutisklipissä puhuvan ilmeitä ilmehtimällä itse. Kenet tahansa saa näyttämään ääliöltä ja sitten vain uusi klippi internetiin vahvistamaan haluttua vaikutelmaa.

Astetta pidemmälle vie The Digital Emily Project, hanke jolla ”luodaan” täysin aidolta vaikuttavia ihmisiä. Kuvitellaanpa tilanne, jossa digitaalisesti luotu Trump kertoo digitaaliselle ulkoministeri Rex Tillersonille, että Yhdysvallat tekee ydinasehyökkäyksen Kiinaan ja syötetään ”uutisklippi” taas internetiin. Voi mennä täydestä ja aikaa tarkistuksille nykyisessä todellisuudessa on joka tapauksessa hyvin vähän.

ILMOITUS

Kuvallisen viestinnän lisäksi vallankumouksen on kokemassa myös ääni. Kuvankäsittelyohjelma Photoshopista tunnettu Adobe julkaisi marraskuussa uuden tuotteen, jonka nimi on Photoshop for audio. Se mahdollistaa puheen muokkaamisen siinä missä toinen tuote kuvan. Tarvitset vain 20 minuuttia jonkun henkilön nauhoitettua puhetta ja sen jälkeen voit tuottaa hänen sanomanaan aidolta kuulostavaa puhetta.

Jälleen Trump ja Tillerson internetiin ”vuotaneessa salaisessa keskustelussa” ydinpommittamassa Kiinaa nauhoitteessa, joka leviää somessa miljoonille kuulijoille minuuteissa niin kuin Trumpin twiitit nykyään.

Kuulostaa liian uskomattomalta, mutta tuskin kuitenkaan on. Ei kukaan uskonut vielä edes vuosi sitten, että maailmanpolitiikkaa tehdään 140 merkillä. Mahdollisuudet ovat huikeat, koska tuolla kaikkialla alun alkaen tietoverkoksi kutsutussa virtuaalisessa ympäristössä on miljoonia ihmisiä, joita ei kiinnosta, onko se totta. Näin he kokevat asiat ja hakevat sille vahvistusta maailman MV-lehdistä.