Lehtikuva/Alice Chiche

Erityisesti Quebecin provinssissa on laaja kirjo äärioikeistoa.

Viime sunnuntaina 27-vuotias Alexandre Bissonnette surmasi kuusi ihmistä moskeijassa Quebec Cityssä. Bissonnettea ei ainakaan toistaiseksi ole kytketty mihinkään määrättyyn järjestöön, mutta hänen äärioikeistolaiset ajatuksensa olivat tunnettuja.

Viime vuonna tehtyjen tutkimusten mukaan Kanadassa on yli 100 äärioikeistolaista ryhmää. Aktiivisimmin ne toimivat Ontarion, Quebecin, Albertan ja Brittiläisen Kolumbian provinssessa.

Joidenkin ryhmien juuret ulottuvat vuosikymmenien taakse, toiset taas ovat tuoreita tulokkaita. Jälkimmäisiin kuuluu suomalaisen esikuvan mukaan perustettu Odinin soturit, jonka partioita on nähty viime vuoden helmikuusta alkaen ainakin Vancouverissa, Edmontonissa ja Quebecissa.

Äärioikeiston ryhmät ovat pyrkineet laajentumaan perinteisiä uusnatsipiirejä laajemmalle.

Vanhempi äärioikeistolaisuus on kytkeytynyt erityisesti skineihin sekä valkoista ylivaltaa ajaviin ryhmiin.

Ranskalaisuuden korostaminen

Kanadan yleisradioyhtiö CBC julkaisi joulu- ja tammikuussa nettisivuillaan toimittaja Jonathan Montpellierin juttusarjan Quebecin äärioikeistosta.

ILMOITUS

Montpellierin mukaan Quebecin äärioikeisto ei ole yhtä järjestäytynyt eikä niin vakiintunut kuin eurooppalaiset tai yhdysvaltalaiset vastineensa.

Kanadassa ei ole äärioikeiston poliittisia puolueita. Yhden edustajan vaalipiireihin perustuva järjestelmä rajoittaa pienten puolueiden mahdollisuuksia.

Useiden arvioiden mukaan Quebec on ollut hedelmällistä maaperää äärioikeistolle siksi, että provinssi on jatkuvasti taistellut ranskan kielen asemasta muuten englanninkielisessä maassa. Ranskalaisuuden ja valkoisen rodun korostaminen kytkeytyvät Quebecin äärioikeistossa yhteen.

Atalante ja FSQ

Montpellierin mukaan jyrkimpänä Quebecin ryhmistä pidetään Atalante Québecia, mutta sen tilaisuuksiin osallistujat lasketaan yleensä kymmenissä.

Atalante jakaa ruokaa Quebec Cityn köyhemmissä kaupunginosissa, mutta vain ranskankielisille.

Atalanten esikuvana on italialainen uusfasistijärjestö CasaPound.

Atalante on ottanut suorassa toiminnassa paikan kymmenen vuotta sitten perustetulta Fédération des Québécois de Souche -järjestöltä (Syntyperäisten quebecilaisten liitto) eli FQS:ltä.

FQS otti aluksi mallin yhdysvaltalaisilta uusnatsien järjestöiltä ja sen jäsenet tulivat yhdysvaltalaisen Stormfront-lehden paikallistukijoilta.

Kun Richard Spencerin Yhdysvalloissa vuonna 2010 perustaman nettisivun ympärille alkoi ryhmittyä niin sanottu alt-right -liike, FQS ryhtyi yhteistyöhön sen kanssa. Päämääränä oli levittäytyä suppeita uusnatsipiirejä laajemmalle.

Atalantella ja FQS:llä on Montpetitin mukaan paljon yhteisiä jäseniä.

Odinin soturit

Odinin soturit perustettiin viime talvena Kanadaan suoraan suomalaisen esikuvan mukaisesti.

Ryhmää johti aluksi aluksi Dave Tregget, joka alkoi kuitenkin tuntea jyrkän maahanmuuttovastaisuuden ja suomalaisten esikuvien uusnatsikytkentöjen rajoittavan ryhmän kasvumahdollisuuksia.

Tämä linjanmuutos ei miellyttänyt Kanadan odineita. Tregget syrjäytettiin joulukuussa ryhmän johdosta ja tilalle valittiin jyrkemmän linjan Katy Latulippe. Tregget itse sanoi CBC:lle eronneensa, koska ”sai tarpeekseen suomalaisten rasistisesta imagosta”.

Latulippe lupasi palauttaa yhteydet Suomen odineihin ja tiivistää jälleen katupartiointia. Erityisen aktiivisesti partioita liikkuu Quebec Cityssä.

Oman ilmoituksensa mukaan Kanadan Odinin sotureilla on 3 500 jäsentä, joista 400 Quebecissa.

Ryhmä on toiminut usein yhteistyössä Atalanten kanssa.

La Meute

Eniten Quebecin äärioikeiston tunnuksista katukuvassa kuitenkin näkyy Montpetitin mukaan La Meute -ryhmän (Susilauma) sudentassun kuvalla koristettuja mustia t-paitoja. Ryhmän keskeisiin aktivisteihin kuuluu useita Afganistanin sodan veteraaneja.

La Meuten Facebook-ryhmässä on 43 000 jäsentä. Ryhmä perustettiin syksyllä 2015. Se on kasvanut niin nopeasti, että Ranskan ja Belgian äärioikeistolaiset ovat käyneet ottamassa oppia siltä.

Ranskalaisuus on keskeistä La Meutelle. Montpetitin haastattelussa ryhmän johtajat pitävät Marine Le Peniä paljon läheisempänä itselleen kuin Donald Trumpia.

Montpetitin haastattelemien tutkijoiden mukaan La Meute edustaa kuitenkin maltillisempaa laitaa Quebecin äärioikeistossa. Sen nettisivuilta poistetaan avoimen rasistiset tai väkivaltaiset postaukset. Islam ja monikulttuurisuus toki saavat kuulla kunniansa.

Oikeiston radioasemat

Lisäksi Quebecin äärioikeistoon kuuluu muun muassa saksalaisen esikuvan mukaan perustettu Pegida Québec.

Yksi muusta Kanadasta poikkeava erityispiirre Quebecissa ovat oikeistolaiset radioasemat kuten Radio X ja FM93. Yhdysvalloissahan vastaavia asemia on runsaasti.

Konservatiivisilla radioasemilla saavat ohjelma-aikaa myös jyrkän oikeistolaiset ja muslimienvastaiset, nettisivujen ympärille ryhmittyneet Point de Bascule (”Käännekohta”) ja Poste de Veille (”Vartiopaikka”).

Viranomaiset vähätelleet

New York Timesin haastattelema Ontarion yliopiston tutkija Barbara Perry sanoo, että Kanadan viranomaiset ovat systemaattisesti vähätelleet äärioikeiston aiheuttamaa uhkaa. Kaikki rahat ja huomio on kohdistettu ääri-islamistisen terrorismin torjumiseen.

Vuonna 2013 Stephen Harperin konservatiivihallitus poisti Kanadan laista vihapuhetta koskevat säännökset väittäen niiden rajoittavan sananvapautta. Liittovaltion tuomioistuin totesi, että näin ei ole, mutta vihapuhetta ei ole palautettu lainsäädäntöön.

Sunnuntain moskeijaiskun jälkeen Atalante ja FQS antoivat yhteisen julkilausuman, jossa ne tuomitsivat väkivallan ja nimittivät tekijää häiriintyneeksi.