Lehtikuva/Alice Chiche

Tekijöistä ei ole annettu mitään muuta tietoa kuin että kaksi epäiltyä on pidätetty eikä tekijöitä uskota olevan enempää.

Kuusi ihmistä sai surmansa ja kahdeksan haavoittui, kun kaksi pyssymiestä avasi tulen moskeijassa Quebec Cityssä sunnuntai-iltana.

Sekä Kanadan pääministeri Justin Trudeau että Quebecin provinssin pääministeri Philippe Couillard luonnehtivat iskua muslimeihin kohdistuneeksi terroriteoksi.

Teosta on pidätetty kaksi miestä, eikä tekijöitä uskota olevan useampia. Toinen epäillyistä pidätettiin tekopaikalla ja toinen autosta pakomatkalla, mutta lähellä keskustaa. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan epäiltyjen hallusta löydettiin sekä automaattiaseita että käsiaseita.

Pääministeri Trudeau oli edellisenä päivänä toivottanut pakolaiset tervetulleeksi Kanadaan.

Isku tapahtui sunnuntain iltarukousten aikaan Quebecin islamilaisen keskuksen yhteydessä sijaitsevassa moskeijassa.

Surmansa saaneet olivat 35–70-vuotiaita. Osa haavoittuneista loukkaantui vakavasti. Vahingoittumattomina selvisi 39 paikalla ollutta.

ILMOITUS

Saman moskeijan eteen oli viime kesänä, ramadanin aikana, jätetty lahjakääreessä sian pää, jonka mukana ollut lappu toivotti ”Hyvää ruokahalua”.

Ei tietoja pidätetyistä

Kanadan viranomaiset eivät toistaiseksi ole kertoneet pidätetyistä mitään. Paikallisen lehden mukaan toinen on 27-vuotias. Siksi on liian aikaista arvailla, mutta merkit viittaavat äärioikeiston suuntaan.

Isku tapahtui ilmapiirissä, jossa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin muslimimaihin kohdistuvat maahantulokiellot ovat kiristäneet tunnelmia.

Pääministeri Trudeau oli lauantaina toivottanut ”kaikki vainoa, terroria ja sotaa pakenevat riippumatta heidän uskonnostaan” tervetulleiksi Kanadaan.

Kanada on ottanut vastaan lähes 40 000 pakolaista Syyriasta.

Couillardin mukaan Quebecin provinssissa järjestetään tänään solidaarisuustilaisuuksia uhrien muistoksi.

Terroriteot ja ammuskelut ovat Kanadassa harvinaisia. Maan aselait ovat paljon tiukemmat kuin Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa New Yorkin pormestari Bill de Blasio ilmoitti tehostavansa kaupungin moskeijoiden suojelua.