Lehtikuva/Vadim Grishankin

Strategian professori Alpo Juntunen esitti Ilta-Sanomissa (20.12.) Suomea liittoon Venäjän kanssa sotilaallisesti. Näin poistettaisiin venäläisten epäilykset Suomen puolueettomuuden uskottavuudesta.

Mielestäni liitto vähentäisi Itämeren kautta tulevaa uhkakuvaa Venäjällä sekä Venäjän uhkaa Suomelle. Se olisi kaikkien etu: Suomen, Venäjän, Naton ja Amerikankin. Rauhanliitto Venäjän kanssa, koska lännen apua ei tälläkään kertaa tulisi.

Liitto antaisi uuden mahdollisuuden neuvotella neutraalista kauppavyöhykkeestä itärajalle sekä ydinaseettomasta Itämerestä. Liitto vähentäisi myös nykyisyyden pedon, asevarustelukierteen, kallista ruokintaa.

Mielestäni EU:sta ei ole enää Suomen suhteiden hoitajaksi Venäjälle. Sen omat arvot ja päätökset on populistinen politiikka haastanut. Suomi tarvitsee oman itsenäisen tiensä, johon luotetaan. Sillä tiellä Venäjä ei ole vihollinen eikä sen kanssa pyritä konfliktiin.

Suomen tie ei ole Viron tie. Suomen tie on uskottava rauhandiplomatia, jonka eteen on tehtävä kaikki mahdollinen itsenäisyytemme säilyttämiseksi.

Seppo Koskima
Tampere