Lehtikuva/Jim Watson

Unohtakaa totuuden jälkeinen aika. Nyt valhe muuttuu todeksi sillä, että sitä sanotaan vaihtoehtoiseksi totuudeksi.

Twitterissä tägi, ”vaihtoehtoiset faktat” leviää kuin kulovalkea. Uusia irvailuja tulee satoja muutamassa minuutissa. Kysymyksessä on ensimmäinen, mutta ei varmasti viimeinen, uudissana, jonka Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto tuotti perjantain virkaanastujaisten jälkeen.

Kaikki alkoi siitä, oliko Trumpin virkaanastujaisissa paljon vai vähän yleisöä. Trumpin itsensä mielestä heitä oli valtavasti, miljoona tai jopa puolitoista. Median kanssa jatkuvassa sanasodassa oleva Trump ihmetteli lauantaina, miksi virkaanastujaisista näytettiin puolityhjää kenttää.

Ilmakuvien perusteella siksi, että kenttä oli puolityhjä. Kahdeksan vuotta sitten Barack Obaman virkaanastujaisissa se oli ääriään myöten täynnä. Nyt arvioiden mukaan yleisöä oli kolmasosa siitä.

Trumpin lehdistösihteeri Sean Spicer syytti lauantaina lehdistön vähätelleen tahallaan yleisömäärää ja väitti, että se oli suurempi kuin koskaan.

Sunnuntaina asiasta kysyttiin Trumpin neuvonantajalta Kellyanne Conwaylta NBC:n Meet The Press -ohjelmassa. Hän puolusti Spiceria sanomalla tämän kertoneen vaihtoehtoisia faktoja.

ILMOITUS

Jo jonkin aikaa on puhuttu totuuden jälkeisestä ajasta. Trumpin joukkue pistää vielä paremmaksi. Emävale muuttuu faktaksi, kun sen nimeää vaihtoehtoiseksi faktaksi.

Satoiko vai eikö satanut?

New York Times kokosi nopeasti joukon muita Trumpin ja hänen joukkueensa vaihtoehtoisia faktoja viikonlopulta.

Lauantaina CIA:ssa vieraillut Trump syytti mediaa sanojensa vääristelystä. ”He yrittivät saada minut kuulostamaan kuin vihaisin tiedusteluyhteisöä. Asia on täsmälleen päinvastoin ja hekin tietävät sen.”

Tämä oli vaihtoehtoinen totuus.

Totuus on se, että 11.1. Trump syytti tiedusteluyhteisöä itselleen kiusallisen raportin vuodosta ja kysyi, elämmekö natsi-Saksassa.

Trump sanoi, että virkaanastujaisten alussa häneen osui pari vesipisaraa, mutta virkaanastujaispuheen alkaessa taivas selkeni. ”Ja totuus on, että sade loppui sillä hetkellä ja tuli aurinkoista. Kun poistuin, sade jatkui.”

Tämä oli vaihtoehtoinen totuus.

Todellinen totuus on, että kevyt sade alkoi juuri kun Trump aloitti puheensa ja sitä kesti koko 18 minuuttia kestäneen puheen ajan.

Metrossa täyttä vuonna 2013

Lehdistösihteeri Spicer jatkoi virkaanastujaisten yleisömäärän vääristelyä sanomalla, että Washingtonin metrossa oli enemmän matkustajia perjantaina kuin Obaman vuoden 2013 virkaanastujaisissa. Spicer oli tuplasti pielessä sanoessaan, että metromatkustajia oli perjantaina 420 000, mutta neljä vuotta sitten 317 000. Oikeasti Trump hävisi matkustajamäärin 782 000–570 557.

Spicerin mukaan virkaanastujaisten turvajärjestelyjä oli lisäksi muutettu niin, että sadat tuhannet ihmiset eivät ehtineet juhlallisuuksiin yhtä nopeasti kuin aikaisempina vuosina.

New York Timesin lainaaman salaisen palvelun mukaan turvajärjestelyissä ei ollut suuria muutoksia eikä missään raportoitu pitkistä jonoista eikä myöhästymisistä.

Tänään on ensimmäinen arkipäivä Trumpin presidenttikaudella. Maanantaina kelo 14.30 Suomen aikaa mennessä hän on tviitannut vain kerran 21,6 miljoonalle seuraajalleen. Miehen, jolla on pakkomielle valehdella sekä isoissa että pienissä asioissa, virkakausi alkaa varsinaisesti tästä ensimmäisestä työpäivästä.