Lehtikuva/Anni Reenpää

Työn vastaanottaminen toiselta paikkakunnalta kaatuu varsin usein asumisongelmiin. Kohtuuhintaista vuokra-asuntoa on vaikea saada. Omakotiasujien on vaikea saada asuntoaan kaupaksi etenkin taantuvilla paikkakunnilla.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että ihmiset joutuvat mahdottomaan tilanteeseen.

– Ihmiset ovat rakentaneet talonsa hyvässä uskossa, että siitä saa hinnan takaisin. Yleensä se ei mene kaupaksi, eikä pankki anna uutta lainaa toista asuntoa varten.

– Vuokramarkkinoille ei pääse, koska varallisuusraja ylittyy, vaikka tulorajan perusteella asunnon vielä saisikin.

Yksityisillä vuokramarkkinoilla ei ole tulorajoja, mutta kasvukeskuksissa vuokrat ovat liian korkeat. Yksin Helsingissä väitetään olevan 25 000 – 30 000 vuokra-asuntoa tyhjillään.

ILMOITUS

Korkotuesta vain pieni apu

Valtion antaman 10 vuoden korkotuen odotetaan lisäävän vuokra-asuntokantaa kasvukeskuksissa. Viita ei laske paljoa sen varaan.

– Uusiin korkotuettuihin vuokra-asuntoihin näyttäisi olevan varaa vain niillä, joiden tulot ovat selvästi yli keskipalkan.

Hän muistuttaa, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn päätöksen mukaan uusien korkotuettujen asuntojen neliövuokra saa vaihdella 12 – 17 euron välillä.

– 12 euroa kuulostaa siltä, että ehkä sen joku pystyisi maksamaankin tai ainakin osan.

Viita vertaa, että tällä hetkellä Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen keskivuokra on 11 euroa neliöltä.

Vanhemmat auttavat

Yhtä useampi nuori saa vanhemmiltaan tukea asumiseen, Viita tietää.

– Usein vuokratakuu maksetaan vanhempien pussista, mutta yhä useammin vanhemmat auttavat myös vuokran maksussa. Moni nuori on pätkätöissä, eikä palkasta jää tarpeeksi vuokraan ja muihin perusmenoihin.

Viidan mukaan suunta on huolestuttava.

– Olemme palaamassa jonkinsorttiseen huutolaisyhteiskuntaan.

Vanhus ei aina pääse edes jonoon

Ongelmaa pahentaa asumistuen uudistus. Opiskelijat saavat nykyisin koko vuodelta asumistukea. Viidan mukaan se on muilta pois, koska asumistuen määrärahaa ei korotettu.

– Köyhät laitettiin kilpailemaan keskenään. Määrärahaa olisi pitänyt nostaa.

Asumistukea saavat myös omistusasujat, jos tulot eivät riitä kohtuullisen vastikkeeseen maksamiseen. Joukossa on paljon pienituloisia eläkeläisiä.

Viita huomauttaa, että varsinkin vanhuksilla muutto pienempään asuntoon on hankalaa, sillä uusien pienten asuntojen varustetaso on parempi ja hinta korkeampi.

– Jos vanhus haluaisi muuttaa vuokra-asuntoon, hänen varallisuutensa otetaan huomioon pisteytyksessä. Moni ei pääse vuokra-asuntojonoon.