Arto Huovinen

Portugalin vasemmistopuolue Bloco auttaa demarihallitusta pysymään pystyssä.

Portugalin politiikassa tapahtui marraskuussa 2015 yllätys. Vaalit näyttivät johtaneen pattitilanteeseen. Umpikujasta päästiin kuitenkin sillä, että demarit eli sosialistinen puolue (PS) muodostivat vähemmistöhallituksen, joka luottamuskysymyksissä saa tuen sekä vasemmistoliittoa vastaavalta Bloco de Esquerdalta että maan vanhakantaiselta kommunistipuolueelta (PCP).

Ratkaisu oli ennennäkemätön Portugalissa, jossa raja-aita demarien ja radikaalin vasemmiston välillä on ollut jyrkkä. Sopimus on nyt pitänyt toista vuotta.

– Kaikki ihmettelevät, miten tämä erikoinen hallitusratkaisu on ollut niin vakaa, kertoo Blocon poliittinen sihteeri Fabian Figueiredo.

Alhaalta tuleva paine johti ennennäkemättömään hallitusratkaisuun Portugalissa.

Figueiredo selittää tilannetta sillä, että edellisten neljän vuoden aikana EU:n kulukurin sanelema oikeistohallituksen politiikka oli niin traumaattista.

– Portugalin 11 miljoonasta asukkaasta puoli miljoonaa jätti edellisen hallituskauden aikana maan. Tällaista maastamuuttoa ei ole ollut 1960-luvun ja siirtomaasotien jälkeen. Työttömyys kasvoi rajusti, palkkoja, eläkkeitä ja sosiaaliturvaa leikattiin.

ILMOITUS

Erimielisyyksistä huolimatta

Figueiredo korostaa, että Bloco ei ole hallituspuolue. Se ”sietää” demarihallitusta. Käytännössä ratkaisevia ovat budjettiäänestykset. Jos tukipuolueet pääsevät demarien kanssa sopuun budjetista, on tilanne vakaa vuodeksi eteenpäin – olettaen, ettei mitään todella dramaattista tapahdu, kuten Figueiredo lisää.

Blocon ehtona oli se, että hallitus irtautuu leikkauspolitiikasta. Sosiaaliturvaan tehdyt leikkaukset on peruutettava ja palkkoja sekä eläkkeitä nostettava.

Pääministeri António Costa sanoi syksyllä esittelevänsä ”vasemmistobudjetin”, ja myös Figueiredon mukaan on käänne saatu aikaiseksi. Esimerkkinä hän mainitsee vuosia 500 euroon jäädytettynä olleen minimipalkan, joka tämän vuoden alussa nousi 557 euroon.

Samalla budjetti on kuitenkin sellainen, että EU:kin voi sietää sen.

Figueiredo sanoo, että Bloco ei ole demarien kanssa läheskään kaikesta samaa mieltä.

– Me haluamme pidemmälle menevää vasemmistopolitiikkaa ja julkisia investointeja työllisyyden parantamiseksi. Me vastustamme EU:n vakaus- ja kasvusopimusta ja kaikkea sitä, mikä on institutionalisoinut leikkauspolitiikan EU:n rakenteisiin.

Yksi ero puolueiden välillä on myös suhtautuminen Portugalin jäsenyyteen Natossa, jota Bloco vastustaa ja demarit kannattavat.

Ratkaisu hyväksytty

Vaikka Portugalin taloustilanne on kohenemassa, on kasvu 1–2 prosentin luokkaa. Työttömyysprosentti on 15 ja nuorilla 30.

– Hidas kasvu ei pysty ratkaisemaan nuorisotyöttömyyttä. EU:n sääntöjen takia on jatkuvasti leikattava budjettivajetta, eikä rahaa siten riitä investointeihin, sanoo Figueiredo.

Portugalinkieliset Brasilia ja Angola ovat tärkeitä vientimaita Portugalille, ja niiden nykyiset ongelmat vaikuttavat Portugalin talouteen.

– Portugalin talous on nyt hyvin riippuvainen turismista. Pohjois-Afrikan kriisit ovat siirtäneet turismia Portugaliin.

Tämä haastattelu tehtiin Euroopan vasemmistopuolueen kokouksessa joulukuussa Berliinissä. Figueiredon mukaan Portugalin kokemukset kertovat yhden tärkeän asian Euroopan vasemmistolle.

– Voimme puhua toisille vasemmistopuolueille menettämättä identiteettiämme tai tärkeimpiä päämääriämme. Hyväksymme hallitusratkaisun, koska sillä voi saada asiat paremmiksi. Jos hallitus esittää leikkauksia, se kaatuu.

Figueiredo toteaa, että hallitusratkaisun jälkeen pidetyissä aluevaaleissa on Blocon kannatus kasvanut. Viime vuoden presidentinvaaleissa puolueella oli ensimmäistä kertaa oma ehdokas, joka sai 10 prosenttia äänistä.

Paine alhaalta

Figueiredon mukaan alhaalta tuleva paine on pitänyt hallitusratkaisun kasassa.

– Myös sosialistien kannattajapohja on vasemmalla, vaikka puolue onkin klassinen sosiaaliliberaali puolue.

Samalla tekijällä Figueiredo selvittää hallitusratkaisun ehkä yllättävintä osaa eli kommunistien PCP:n mukaantuloa.

– PCP:n aktiiveista suuri osa tulee ay-liikkeestä, ja he halusivat ratkaisun, jolla voidaan perua pahimmat työlakien muutokset.

Vaikka Portugalissa ei ole merkittävää äärioikeistolaista puoluetta, on oikeistopopulismi kaduilla ja tv-keskusteluissa noussut sielläkin.

– Nyt nuo liikkeet ovat hiljaisia, kun näkyy, että demarien vasemmalla puolella on vahvoja voimia, jotka ovat osoittaneet taistelevansa vaihtoehdon puolesta.

Oikeistopopulismi nousee, kun vasemmisto on heikko, summaa Figueiredo.

– Shokeeraavin esimerkki on Italia; kun vasemmisto on heikko, näyttää klovni varteenotettavalta vaihtoehdolta, sanoo Figueiredo Beppe Grilloon viitaten.