All Over Press/Juha Tamminen

Kotimaisen jalkapallon näkymättömyys mediassa on fanien kritiikin kohteena vuodesta toiseen. Suurin osa liigapeleistä on piilotettu ISTV:n maksumuurin taakse, alempia sarjatasoja ei huomioida edes Urheiluruudussa eikä painetussa sanassakaan kovin kattavasti. Onhan meillä toki urheiluun yleisesti keskittyneitä lehtiä, mutta viitsiikö sitä sitten maksaa pesäpallo- ja jääkiekkouutisoinneista, jos lajit eivät ollenkaan kiinnosta? Ruotsalaisen Offsiden kaltaista, vain jalkapalloon keskittyvää lehteä ei Suomessa ole toistaiseksi ollut – nettiversioita kylläkin, kuten esimerkiksi mainio Kymppipaikka.fi.

Nyt asiaan on tulossa muutos, mikäli uskomme nettipöhinää – ja miksemme uskoisi. Trendikkäästi joukkorahoituksella toteutettu EOM-lehti aikoo julkaista ensimmäisen numeronsa tänä vuonna. Lehden nimi on tietenkin napattu Antti Muurisen legendaarisesta ”eteenpäin on menty” -lausahduksesta, ja olisihan ihan oikean futislehden saaminen kauppoihin ja kioskeihin sitä todellista eteenpäinmenoa, etenkin, kun lehdessä on tarkoitus käsitellä vain suomipalloa.

Lehti on jo ehtinyt houkutella mukaansa nimekkäitä toimijoita, kuten kolumnistiksi lupautuneen Atik Ismailin. KU:n futistiimi jää seuraamaan tätä mielenkiinnolla.

Suurin osa liigapeleistä on piilotettu ISTV:n maksumuurin taakse.

Netti tarjoaa sekä joukkueille että faneille käytännössä rajattomat mahdollisuudet tuottaa omia sisältöjä. Monet joukkueet ovatkin aktiivisia sosiaalisessa mediassa, ja esimerkiksi otteluiden seuraaminen joukkueiden twitter-päivitysten avulla on monelle arkea. Verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan voi tuottaa videoita, podcasteja, blogimerkintöjä, kuvakoosteita, otteluraportteja jne. Vain mielikuvitus on rajana.

Futiksen ystävät pääsevätkin näinä päivinä seuraamaan suosikkijoukkueidensa ja -pelaajiensa arkea aivan eri tavalla kuin vielä vuosikymmen sitten. Liigajoukkueista etenkin helsinkiläiset ovat profiloituneet sosiaalisessa mediassa, ja esimerkiksi HJK:lla on Facebookissa peräti 46 000 seuraajaa.

ILMOITUS

Verkon ja sosiaalisen median kautta monet intomieliset futisihmiset ovatkin käynnistelleet omia kansalaisjournalistisia puuhiaan kanssafanien riemuksi – vaikka resurssit eivät olisikaan samaa luokkaa kuin liigajäteillä. Viime kesänä ISTV:stä tuttu Mikko ”Monska” Seppälä tovereineen pisti pystyyn Kaikkien aikojen kolmonen -projektin, jossa seurattiin Turun piirin kolmosdivaria läpi kauden ottelulähetyksin ja erilaisin extrapätkin. ”Monskan Näköradio” -tiimi on aikaisemmin puuhaillut KuPSin ja Interin ottelulähetysten parissa, mutta tällainen panostus alasarjoihin on Suomessa uutta ja tärkeä futiskulttuuriteko.

Sarjaporrasta ylempänä viritellään myös tasoa nousuun. Tampere Unitedin faneista rakentunut TamU-TV-poppoo on tuottanut ottelulähetyksiä verkkoon jo muutaman kauden ajan, ja nyt kakkoseen nousun jälkeen otetaan askel eteenpäin myös tällä saralla. Tekijätiimi lupailee pitkiä studio-osuuksia nimekkäine asiantuntijavieraineen (kuten valmentajavelho Ari ”Zico” Hjelm, TamU-ikoni Ville Lehtinen sekä, eh, allekirjoittanut) ja monikameralähetyksiä.

Joukkueiden ympärillä pyörivällä mediatuotannolla on arvoa monessa eri mielessä. Paitsi, että se tuo faneille uuden tavan seurata rakkaita seuroja ja pelaajia, se vetää toimintaan mukaan sellaisiakin ihmisiä, joita seuratoiminta perinteisessä muodossaan ei niin innosta. Moni futiksen ystävä onkin löytänyt itsensä puuhaamasta haastatteluvideoita, sommittelemasta somekuvia tai päivittämästä verkkosivuja – moni silkasta rakkaudesta lajiin. Mediapuuhat ovat monelle mieleinen tapa jeesata suosikkiseuroja, ja me kannattajat nautimme tuloksista.

Viikon vakiorivi pallotellaan sumusaarilla. Cup ja liigacup ovat ajaneet monet joukkueet otteluruuhkaan, mikä tasoittaa otteluita ja tekee kierroksesta kimurantin.

Varmoja tolppia ei kierroksella ole oikeastaan kuin kaksi: avauskohteen Arsenal ja kohteen 7 Chelsea. Tykkimiehillä on kokoonpanohuolia, ja sarjataulukko hieman imartelee joukkuetta, mutta sen verran monta pykälää Swanseaa kovempi nippu Arsenalilla on marssittaa kentälle, että varma kakkonen on selviö.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 14.1. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, X(1), 1, 1, 1(2), 2(X), 2, 1, 2(X), 1, 1(X), 1, 1(X).

VIIKON VÄITE: Markku Kanerva luotsasi Huuhkajat pitkästä aikaa voittoon Marokosta. Viimeksihän joukkue on voittanut… niin, silloin, kun Kanerva viimeksi heitä valmensi. Jossittelu on tällä hetkellä poikkeuksellisen helppoa.