Lehtikuva/Vesa Moilanen

Viimeinen sana

Kuulin kauppareissulla pari kiintoisaa työelämän tarinaa. Tuttu kertoi saaneensa potkut taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Yli viisikymppinen mies, työvuosia firmassa runsaat 30 vuotta, ammattinsa osaava ihminen, ylitöitäkin paiskinut ahkerasti. ”Minut irtisanottiin, vaikka talossa olisi ollut kolmikymppisiäkin, joiden olisi ollut helpompi saada uusi työpaikka. Se oli laiton irtisanominen”, hän sanoi.

Totesin, että irtisanominen pitää riitauttaa ja kysyin perään, että mihin ammattiliittoon hän kuuluikaan. Mies sanoi kuuluvansa YTK:hon eli Loimaan kassaan. Mikä harmi! Yleinen työttömyyskassa YTK maksaa kyllä päivärahat, mutta edunvalvontaa ja oikeusapua saadakseen pitäisi kuulua ammattiliittoon. Jäin miettimään, että olikohan työnantaja valinnut laittomasti irtisanottavaksi ihan tarkoituksella loimaankassalaisen.

Toisen tarinan kertoi PAM:iin kuuluva työtön, jota taitavana ja ahkerana ammattilaisena pyydetään tuon tuostakin tekemään päivän parin sijaisuuksia.

”Minulle sanottiin työvoimatoimistossa äskettäin, että kannattaisi liittyä YTK:hon, kun siellä on paremmat edut ja sieltä maksetaan semmoiselle, joka on välillä töissä ja välillä työtön, paremmin päivärahaa. Mutta ei semmoinen kai voi pitää paikkaansa”, hän pohti.

Intouduin soittamaan kyseiselle virkailijalle. Faktahan on että työttömyyskorvauksen tasoon ei vaikuta se, mistä kassasta korvaus maksetaan. Mutta olisiko virkailija jotenkin kuitenkin asettanut Loimaan kassan ammattiliittojen kassoja paremmaksi?

ILMOITUS

”Me ei olla sanottu, että kannattaisi siirtyä. Jokainen tekee omat ratkaisunsa. Kyllä he yleensä tietävätkin, mistä heidän työttömyysturvansa tulee. Mutta jos on asiakas, joka ei tiedä, niin kerrotaan vaihtoehdot”, virkailija puolustautui.

Kysyinpähän TE-toimistojen linjaa vielä Pirkanmaan TE-toimiston palvelujohtajalta Irene Impiöltäkin. ”Ei tietenkään meillä anneta mitään suosituksia liittyen järjestäytymiseen. Suomessa on järjestäytymisen vapaus. Ja jos joku yksittäinen virkailija näin linjaisi, siihen haluaisin TE-toimiston johtajana puuttua”, hän sanoi.

Väärinkäsitys syntyi virkailijan mukaan ehkä siitä, että aktiivitoimiin osallistuvalle työttömälle maksetaan hiukan parempaa työttömyysturvausta. Ehkä näin, vaikka tuttavani kyllä teki ihan palkkatyötuurausta…

Korotetusta etuudesta en tiennyt, siksi kysyin asiaa vielä etuuspäällikkö Anna Mäki-Jokelalta Kelasta: ”Kun henkilö on aktiivitoimenpiteessä ja jos hän on Kelan työmarkkinatuki- tai peruspäiväraha-asiakas, hän saa kiinteämääräisen korotusosan. Jos hän on työttömyyskassan asiakas, hän saa laskukaavalla lasketun korotetun ansio-osan, joka määräytyy edeltäneen palkan mukaisesti. Korotus koskee TE-toimiston kanssa sovittuja palveluja, joita ovat omaehtoinen opiskelu, työvoimakoulutus, työnhakuvalmennus, uravalmennus, työ- tai koulutuskokeilu ja kuntouttava työtoiminta.”

Oikean tiedon välittäminen ja väärinkäsitysten välttäminen ovat oleellisia kun kansalainen ja viranomainen kohtaavat. Tiesiköhän irtisanottu mies YTK:hon liittyessään, mistä Loimaan kassan ”edullisuus” ammattiliiton jäsenyyteen verraten johtuu? Ehkä olisi hyvä, etteivät TE-toimistotkaan rinnastaisi näitä palveluja.