Lehtikuva/Punit Paranjpe

Onko sattumaa, että Fortum kiinnostui juuri Chempoliksesta?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on viime päivät joutunut selittelemään rooliaan lastensa osittain omistaman Chempoliksen bisneksessä, joka vauhdittui pääministerin Intian vienninedistämismatkan yhteydessä.

Hän on joutunut vahvan epäilyn kohteeksi, että hän on ollut jollain tavalla edistämässä yrityksen toimintaa samaan aikaan, kun hän on toiminut valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.

Tätä epäilyä vahvistaa, että Fortumin pelastamalla Chempoliksella on takanaan vuosikausia kestänyt heikko menestys ja ajautuminen taloudellisen ahdingon partaalle.

Miten paljon valtion on syytä panostaa yritystoimintaan, jonka tavoitteena on tuottaa omistajilleen voittoa?

Yhtiön tilanne helpottui viime vuoden lokakuussa, kun valtion enemmistöomistama Fortum sijoitti yhtiöön kuusi miljoonaa. Yksityinen Taaleri Kiertotalous -rahasto sijoitti samaan aikaan neljä miljoonaa.

Pääministerin rooli lienee ollut Intian matkalla vähäinen tai olematon. Hän on voinut vauhdittaa jo hyvässä vaiheessa olleita Chempoliksen neuvotteluja, mutta varsinainen työ on tehty todennäköisesti aikaisemmin.

ILMOITUS

Sattumaa tai sitten ei

Onko sattumaa, että Fortum on kiinnostunut juuri Chempoliksesta eikä jostain muusta yrityksestä vuonna 2015? Ongelmallisimpia ovatkin mahdolliset piiloon jäävät yhteydet.

Tässä ketjussa on liian monta yhteensattumaa, jotta nämä voisi laittaa pelkästään sattuman piikkiin. Pääministerillä on ollut selkeitä kytköksiä Chempoliksen omistajiin, ja hän vastannut valtion omistajanohjauksesta Fortumissa sekä hänellä on halu edistää suomalaista yritystoimintaa.

Fortum kiinnostui epäonnisesta yrityksestä, vaikka sen Tekesin kautta maksettu tuki oli lopetettu jo vuosia aikaisemmin. Tulosta ei tullut, vaikka julkisuudessa oli isoja hankkeita esillä. Aikamoinen lottovoitto yritykselle.

Yritysjohtajana Sipilä on tottunut tekemään tulosta.Tuolloin haetaan potentiaaliset yhteistyökumppanit, neuvotellaan ja sovitaan.

Hallitus on hyväksynyt kärkihankkeikseen muun muassa energia- ja cleantech-ratkaisujen vauhdittamisen. Se tarvitsee näyttöjä kärkihankkeittensa edistymisestä.

Vastaako Chempoliksen bisnes tähän huutoon?

Valtio kantaa yritysriskiä

Miljoonaomaisuuden tehnyt Sipilä on verkottunut ansiokkaasti oman yritystoimintansa kannalta. Pääministerin roolissa nämä verkostot näyttävät vähintäänkin epäilyttäviltä.

Sipilä on korostanut, että hän pyrkii toimimaan mahdollisimman oikein. Tämä ei riitä politiikassa, jos lähtökohtana ovat yritysmaailman pelisäännöt. Ne ovat toista maata kuin politiikassa, jossa vastuu ei perustu aina pykäliin.

Miten paljon valtion on syytä panostaa yritystoimintaan, jonka tavoitteena on tuottaa omistajilleen voittoa? Fortum näyttää käytännössä pelastaneen Chempoliksen.

Mitä yritysjohto tekee? Suunnittelee nostavansa yrityksen jaloilleen ja myyvänsä sen hyvään hintaan.

Valtion yritystukia pitäisi arvioida nykyistä pidemmällä perspektiivillä. Nythän valtio kantaa osan riskistä, mutta voitot menevät omistajille. Sipilän hallitus on ollut erityisen yritysmyönteinen.

Miljoonien energiatuet yrityksille

Yritystukia hallitus on myöntänyt avokätisesti, vaikka esimerkiksi sen satojen miljoonien eurojen yritystuki energiaintensiiviselle teollisuudelle on kyseenalaistettu. Näihin summiin nähden Fortumin tuki Chempolikselle on vähäinen.

Erilaisiin suoriin energiatukiin varattiin vuoden 2016 talousarviossa puoli miljardia euroa – reippaasti yli tutkimus- ja kehitystukiin varatun 329 miljoonan euron määrärahan.

Tänä vuonna energiatuet ylittävät jo 600 miljoonaa euroa tutkimus- ja kehittämistukien jäädessä 275 miljoonaan euroon. Muun muassa VATT on arvostellut hallitusta yritystukien tehottomuudesta ja kilpailun vääristämisestä.