Lehtikuva/Johannes Eisele

Donald Trump leikkii tulella ruutitynnyrin äärellä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallio.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on jo ehtinyt nostaa hämmennystä kyseenalaistamalla yhden Kiinan politiikan.

Syytökset Kiinan epäreilusta pelistä ovat yleisiä Yhdysvalloissa, mutta on uutta ehdottaa, että yhden Kiinan politiikalla voisi käydä kauppaa. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallio.

Trumpin mielestä yhden Kiinan politiikan jatkamisen pitäisi olla ehdollista, jotta Kiinalta saataisiin myönnytyksiä esimerkiksi kauppakiistoissa.

Trump haluaa Kiinalta myönnytyksiä esimerkiksi kauppapolitiikassa.

Kansantasavallan eli Manner-Kiinan näkökulmasta Taiwan on virallisesti sen maakunta, joskin käytännön suhteissa saaren riippumattomuus hyväksytään. Yhdysvallat vaihtoi tunnustuksensa tasavallalta (Taiwanilta) kansantasavallalle vuonna 1979.

Kallio korostaa, että yhden Kiinan periaate on Manner-Kiinalle pyhä, ja siksi se ei voi käydä kauppaa edes yhden Kiinan politiikalla. Kommunistisen puolueen legitimiteetti on sidoksissa jälleenyhdistymisen toteutumiseen, ja Manner-Kiina on viime kädessä valmis jopa sotaan estääkseen maan lopullisen hajoamisen kahdeksi Kiinan valtioksi.

”Vaikka Trump ei olisikaan esittänyt tosissaan ajatusta yhden Kiinan politiikan hylkäämisestä, se on silti leikkimistä tulella ruutitynnyrin äärellä”, kirjoittaa Kallio.