Lehtikuva/Roni Rekomaa

Jukka Kauppala: Työn määrä ei ainakaan vähene.

Sote-uudistuksen valinnanvapausmalli johtaa kilpailuttamiseen. Kukaan ei kuitenkaan ole osannut arvioida, miten henkilöstön käy.

Tekniikka ja terveys KTN ry:n neuvottelujohtaja Jukka Kauppala suostuu vain arvailemaan.

– Henkilöstön asemaa on vaikea arvioida, koska kilpailuttamiskuviokin on vielä aika avoin. Tällä hetkellä tiedämme suurin piirtein vain hallituksen kaavaileman raamin, Kauppala myöntää.

Uudistuksen peruskuvio on, että asiakas saisi valita sote-keskuksensa vuodeksi kerrallaan.

– Saattaa olla, että joihinkin sosiaali- ja varsinkin terveydenhuollon palveluihin tulee myös palvelusetelityyppistä valintaa. Pääkuvio näyttää olevan sote-keskuksen valinta vuodeksi kerrallaan.

ILMOITUS

Keskuksia tuskin vaihdetaan jatkuvasti

Kauppalan mukaan henkilöstön asema riippuu siitä, miten uudistus toteutuu ja millä intensiteetillä ihmiset tekevät valintojaan.

– Erityisesti vaikuttaa se, kuinka moni vaihtaa valintojaan vuosittain. Jos uskallan varovaisesti arvella, ei valintojen tekemisellä hirveän dramaattisia vaikutuksia tule olemaan.

En usko, että ihmiset jatkuvasti vaihtavat uusiin palvelukeskuksiin.

Palveluita maakunnissa tarjoavat jatkossa joko julkiset, maakuntien omistamat, puhtaasti yksityiset yritykset tai kolmas sektori.

– En usko, että tämä kuvio mitään merkittävää epäbalanssia aiheuttaa. Mutta eihän sitä tiedä.

Sillä tavalla uudistus vaikuttaa henkilöstöön, että maakunnat perustavat tarvittavan määrän yhtiöitä, joihin siirretään tarvittava määrä henkilöstöä.

Jotkut ovat Kauppalan mukaan olleet huolissaan siitä, että työ vähenisi.

– Minun on vaikea nähdä, että työn määrä vähenisi.

Jossakin määrin uudistuksesta kuitenkin seuraa, että työ ei ole määrällisesti niin tasaista kuin se tähän mennessä on ollut.

Kuka tahansa ei voi perustaa

Kauppalan mielestä palveluiden kilpailuttamisesta on turha olla huolissaan.

– Tämähän menee niin, että maakunnat sertifioivat yhtiöitä, jotka saavat olla mukana kilpailussa. Kuka tahansa ei voi perustaa sote-palvelukeskusta ja ryhtyä tarjoamaan palveluita, Kauppala vakuuttaa.

Hänen mukaan maakunnat asettavat raamit, mitä palveluita yhtiöiden pitää pystyä tuottamaan. Mukaan tulevat myös laatukriteerit.