Lehtikuva/Punit Paranjpe

Iltalehden mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) edisti entisen sijoituskohteensa Chempolisin liiketoimintaa Intiassa Team Finland -vienninedistämismatkalla viime helmikuussa.

Nykyisin Sipilän yrityssijoitukset ovat hänen aikuisilla lapsillaan, joista yhden side Chempolisiin on Iltalehden tietojen mukaan vahva: hän edusti valtakirjalla yhtiön suurinta omistajaa Juha Hulkkoa yhtiökokouksessa viime lokakuussa.

Sipilä kommentoi Iltalehdelle, että ”ministereiden vienninedistämismatkoille yritysdelegaation kokoaa Finpro yritysten ilmaiseman kiinnostuksen perusteella eikä pääministeri osallistu yritysdelegaation kokoamiseen”. STT kuitenkin selvitti Finprosta, että Finpro valitsee toimialat yhdessä kohdemaan toimistonsa ja lähetystön sekä Suomen ulkoministeriön ja matkan vetävän ministeriön kanssa. Lisäksi pääministerin vetämillä matkoilla valtioneuvosto on mukana valmisteluissa.

Iltalehden tietojen mukaan Juha Sipilä paitsi omisti osuuden oululaisesta Chempolisista myös antoi yhtiölle vuonna 2012 nostetun 750 000 euron lainan tuolloisesta sijoitusyhtiöstään Fortel Investistä.

Chempolis on kehittänyt etanolin tuotantoa biopolttoaineeksi omalla menetelmällään, ja sen investointikustannukset ovat olleet 20 miljoonan euron luokkaa.

ILMOITUS

Yhtiö on saanut runsaasti yritystukia, joilla sen tuotekehitystoimintaa on pyöritetty. Kalevan vuonna 2014 julkaiseman uutisen mukaan Chempolis sai vuosina 2008–2012 yritystukia yhteensä yli viisi miljoonaa euroa.

Tuottoja yhtiöllä ei ole viime vuosina juurikaan ollut ennen Intian-sopimusta. Tekniikka ja talous -lehti kertoi vuonna 2008 yhtiön kehitystoiminnasta ja totesi tuolloin sen toimineen vuosia pelkästään tuotekehitysyhtiönä Tekesin ja pääomasijoittajien tuella.

Kauppalehden mukaan yhtiö on tehnyt toimintansa aikana 15 miljoonan euron tappiot. Sillä on myös Tekesiltä saatuja lainoja vajaat viisi miljoonaa euroa.

Viime lokakuussa yhtiöön tulivat mukaan yhteensä kymmenen miljoonan euron sijoituksella valtion energiayhtiö Fortum ja sijoitusyhtiö Taaleri.

Chempolisin toiminta Intiassa on luonteeltaan yhteishanke biojalostamon rakentamiseksi, ja hankkeen kokonaisarvoksi arvioidaan yhtiön tiedotteessa sata miljoonaa euroa. Biojalostamo rakennetaan käyttämään Chempolisin kehittämiä menetelmiä.

Uutista on päivitetty 11.1. klo 16.05: Chempolin lainat ovat Tekesin myöntämiä, eivät Valtiokonttorin, joka vain hallinnoi valtion organisaatioiden myöntämiä lainoja.