Wikimedia Commons/Livioandronico2013

Italialaisten ryhmänvaihdos on takaisku Britannian itsenäisyyspuolueelle ja Nigel Faragelle.

Italian populistinen Viiden tähden liike on päättänyt, että sen europarlamenttiryhmä eroaa Britannian Itsenäisyyspuolueen (Ukip) kanssa perustamastaan Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa -ryhmästä (EFDD) ja hakee sen sijaan jäsenyyttä liberaalidemokraattien ALDE-ryhmästä.

ALDE-ryhmään kuuluvat Suomesta keskustan Paavo Väyrynen, Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkunen sekä RKP:n Nils Torvalds.

Viiden tähden liike (M5S) teki päätöksensä nettiäänestyksellä perustajansa, koomikko-poliitikko Beppe Grillon aloitteesta.

Suurin vaikuttaja ryhmänvaihdokseen ei liene ollut Väyrysen vetovoimatekijä, vaan Ukipin Nigel Faragen työntövoima.

Grillo kyllä kehui Faragea maanantaina antamassaan lausunnossa, mutta perusteli puolueensa päätöstä sillä, ettei Viiden tähden liikkeellä ja Ukipilla enää ole yhteisiä tavoitteita.

ILMOITUS

Grillon mukaan Farage on saavuttanut tavoitteensa, kun Britannia eroaa Brexitin myötä Euroopan unionista.

Farage kitkeränä

EFDD:n ryhmää johtava Farage oli erosta kitkerä ja sanoi ryhmän nettisivulla ”Beppe Grillon nyt liittyvän Alden eurofanaattiseen establishmentiin, joka kannattaa TTIP:tä, joukkomaahanmuuttoa ja EU:n armeijaa, mutta vastustaa suoraa demokratiaa”.

Viiden tähden liikkeen nettiäänestyksessä annettiin runsaat 40 000 ääntä, joista 78,5 prosenttia kannatti ryhmän vaihtamista.

Viiden tähden liike tuli vuoden 2014 eurovaaleissa kakkoseksi Italiassa ja sillä on 17 euroedustajaa. Grillo itse ei ole europarlamentaarikko.

Isku Ukipin taloudelle

Ukipille Grillon ryhmä lähtö on kova isku. EFDD kutistuu 27 edustajan ryhmäksi. Heistä 20 kuuluu Ukipiin, lisäksi mukana ovat muun muassa Saksan AfD:n yksi edustaja ja ruotsidemokraattien kaksi edustajaa.

Business Insider -lehden mukaan Grillon siirto vaikeuttaa edelleen Ukipin taloudellista tilannetta pienentäessään EFDD:n EU:lta saamia ryhmärahoja.

Ukip joutui viime vuonna luopumaan puoluetoimistostaan Lontoossa. EU karhuaa Ukipilta noin puolen miljoonan euron tukirahaa, jonka se katsoo tulleen käytetyksi väärin.

ALDEn europarlamenttiryhmässä on nyt 68 edustajaa. Viiden tähden liikkeen kanssa ryhmän koko on nousemassa 85:een.

ALDEn ryhmää johtava Belgian entinen pääministeri Guy Verhofstad ilmoitti perjantaina, että hän pyrkii europarlamentin puhemieheksi saksalaisen sosiaalidemokraatin Martin Schulzin jättäessä tehtävän.