Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kokoomuslaista ajatuspajaa välillä kauhistuttaa Matti Putkosen taito ohjailla mediaa.

Hallitus sitoutui syksyllä koviin ilmastotavoitteisiin energia- ja ilmastostrategiassaan. Perussuomalaiset onnistui kuitenkin kääntämään kannattajiensa huomion tuulivoiman terveyshaittoihin puhumalla räjähtävistä lepakoista. Puoluetoimiston työntekijä Matti Putkonen ”ohjailee mediaa tarkkuudella, joka välillä kauhistuttaa”, kirjoittaa Ajatuspaja Linjan toiminnanjohtaja ja vastaava päätoimittaja Juho Mäki-Lohiluoma.

Kokoomuslaisen Ajatuspaja Linjan Mäki-Lohiluoma kertaa, miten energia- ja ilmastostrategian julkistamisen alla lokakuussa 2016 Putkonen käänsi huomion tuulivoiman terveyshaittoihin. Media hankki aiheesta asiantuntijalausuntoja ja paikallislehtiin ilmestyi satoja Putkosen sanomaa vahvistavia kirjoituksia.

Mäki-Lohiluoma kirjoittaa, että marraskuussa hyväksytyssä energia- ja ilmastostrategiassa perussuomalaiset kuitenkin ”sitoutuu lähes uskomattoman koviin päästövähennystavoitteisiin ja niiden edellyttämiin toimenpiteisiin. Yksi esimerkki tästä on liikenneverkko-hanke. Liikenteen päästöt halutaan leikata puoleen, yksinajettujen matkojen määrää ja autoilua kaupunkialueilla vähentää, sähkö- ja kaasuautoja saada lisää liikenteeseen ja uusiutuvien polttoaineiden käyttöä lisätä radikaalisti. Kivihiilen energiakäytöstä luovutaan 2020-luvun aikana”.

Tämä kaikki on perussuomalaisten ydinkannattajille vastenmielistä, mutta ”lepakkospinnillä” puoluetoimisto hautasi asian julkisuudesta. Otsikoihin nousi 70-sivuisesta linjapaperista yksi lause, jossa kerrotaan tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaittojen selvittämisestä.

Mäki-Lohiluoman mukaan Putkosen mediataitojen taustalla on monelta muulta puuttuva ominaisuus: valmius asettaa itsensä tulilinjalle tai naurunalaiseksi, jos työnantajan etu sitä vaatii.