IPS/Kara Santos

Filippiinien faktat:

Saarivaltio Kaakkois-Aasiassa

Asukkaita 102 miljoonaa

Alle 1,90 dollarilla päivässä eläviä 13,11 % (2012)

Kansallisen köyhyysrajan alla 25,23 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 95,4 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 115/188

(Lähde: YK)

Filippiinien väestö kasvaa miljoonalla ihmisellä vuodessa. Joka neljäs asukkaista on köyhä.

Filippiinien presidentin Roberto Duterten kovat otteet ovat jättäneet varjoonsa muut uutiset, kuten sen, että maan korkein oikeus on jälleen lykännyt lain edellyttämää ehkäisyvälineiden jakelua.

Filippiinien kongressi hyväksyi lisääntymisterveyttä koskevan lain 2012 yli kymmenen vuoden väännön jälkeen. Lain toimeenpano kuitenkin tyssäsi korkeimmalle oikeudelle tehtyyn valitukseen, jonka mukaan laki on perustuslain vastainen.

Vuonna 2016 lain voimaantuloa lykättiin uudelleen katolisen kirkon ja muiden vanhoillisten piirien kampanjoinnin tuloksena. Ne eivät hyväksy lain kohtaa, joka lupaa köyhille naisille ehkäisypalveluja maksutta. Filippiiniläisistä 80 prosenttia on katolilaisia.

ILMOITUS

Kyselyjen mukaan kahdeksan kymmenestä naisesta haluaisi Filippiineillä rajoittaa raskauksiensa määrää. Nykyaikaisia ehkäisymenetelmiä käyttää vain 38 prosenttia naisista, ja yli puolet ei säännöstele syntyvyyttä.

Tiukka aborttilaki

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan useampi kuin joka neljäs lapsi syntyy Filippiineillä ei-toivottuna. Naiset sanovat karttelevansa ehkäisyä uskonnollisten ryhmien vastustuksen tai tiedon puutteen vuoksi sekä sivuvaikutusten pelossa.

Kondomien vähäisen käytön vuoksi Filippiinit kuuluu niihin harvalukuisiin maihin, joissa aids jatkaa leviämistään. Maassa on arviolta 56 000 hi-viruksen kantajaa. Filippiinien terveysministeriö on ehdottanut kondomien jakamista kouluissa osana hivin torjuntaa, mutta tämänkin pelätään kaatuvan katolisen kirkon vastustukseen.

Abortti on Filippiineillä kielletty kaikissa tapauksissa paitsi, jos se on tarpeen äidin hengen pelastamiseksi. Vuonna 2012 maassa tehtiin arviolta 600 000 laitonta raskaudenkeskeytystä.

Filippiinit on 102 miljoonalla asukkaallaan maailman väestötilaston sijalla 12, ja sen väkiluku kasvaa miljoonalla vuodessa. Joka kymmenes 15–19-vuotias tyttö on jo äiti.

Kolme lasta riittää

Perhesuunnittelukampanjat ovat onnistuneet Filippiineillä heikommin kuin monissa Kaakkois-Aasian maissa, vaikka hedelmällisyysaste on laskenut vuoden 1990 neljästä nykyiseen kolmeen lapseen naista kohti. Alueen maista sen yli menevät vain Laos ja Itä-Timor.

Toukokuussa 2016 valtaan tullut presidentti Duterte korosti ensimmäisessä kansakunnan tilaa koskevassa puheessaan, että perhesuunnittelu on välttämätöntä, jos mielitään vähentää köyhyyttä, josta kärsii neljäsosa väestöstä. Duterten mukaan kolme lasta perhettä kohti riittää.

Maailmanpankin raportin mukaan Filippiinien kymmenen viime vuoden talouskasvu pystyy turvaamaan työpaikat paisuvalle väestölle. Uudet työsuhteet ovat kuitenkin usein epätyypillisiä, pienipalkkaisia ja aiheuttavat vajaatyöllisyyttä.

Työvoiman vienti on Filippiinien talouden tärkeä tukipylväs. Ulkomailla työskentelevät 11 miljoonaa filippiiniläistä lähettivät vuonna 2016 kotiin yli 26 miljardia euroa, mikä on kolmanneksi eniten maailmassa.

Englanninkielinen versio

Filippiinien faktat:

Saarivaltio Kaakkois-Aasiassa

Asukkaita 102 miljoonaa

Alle 1,90 dollarilla päivässä eläviä 13,11 % (2012)

Kansallisen köyhyysrajan alla 25,23 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 95,4 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 115/188

(Lähde: YK)