Lehtikuva/Tommi Anttonen

Rasismituomio tuo lähtöpassit puolueesta, perussuomalaisten puheenjohtaja uhosi kahdeksan vuotta sitten. Uusin tuomio tuli tänään, mutta lähtöpasseja ei ole saanut kukaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin keskiviikkona 20 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Keski-Suomen käräjäoikeus piti Hakkaraisen heinäkuussa julkaisemaa Facebook-kirjoitusta islaminuskoisia leimaavana.

Hakkaraiselle tulee 1 160 euroa maksettavaa kirjoituksesta Nizzan 86 kuolonuhria vaatineen terrori-iskun jälkeen. Siinä hän vaati hyssyttelyn lopettamista ja muslimien poistamista Suomesta. Oikeus määräsi Hakkaraisen poistamaan kirjoituksen.

Puolustuksen mukaan Hakkarainen ei tiennyt, että laissa kielletään kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Väite on outo, koska Hakkarainen oli vuonna 2013 mukana Jussi Halla-ahon lakialoitteessa, jossa esitettiin juuri kyseisen lain lieventämistä, koska se allekirjoittajien mielestä loukkaa sananvapautta. Aloitteesta kirjoittaa muun muassa Jussi Korhonen Seuran Isän pikajuna-blogissa.

Hakkarainen ei aio valittaa tuomiostaan.

– Maksan sakkoni ja siirryn elämässä eteenpäin, en halua jatkaa oikeuskäsittelyä.

ILMOITUS

Tuomioita kasapäin

Hakkarainen ei ole ensimmäinen tuomittu perussuomalainen. Viime vuoden lopulla samanlaisen tuomion sai tamperelainen kunnallispoliitikko ja kansanedustajan avustaja Terhi Kiemunki.

Heitä ennen perussuomalaisista vihapuhetuomion ovat saaneet ainakin silloiset kansanedustajat Jussi Halla-aho ja James Hirvisaari sekä kunnallispoliitikot Freddy van Wonterghem ja Mika Hiltunen.

Perussuomalaisten nuorisojärjestöä johtanut Sebastian Tynkkynen joutuu pian oikeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Perussuomalaisten rasismi- ja natsiyhteyksistä on laajan katsauksen kirjoittanut dosentti Panu Raatikainen Uuden Suomen blogissaan elokuussa 2015.

Soini sietää

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi helmikuussa 2009 Ilta-Sanomille, että ”jos puolueen toiminnassa mukana oleva henkilö saa oikeudessa tuomion rasismista, hän saa lähtöpassit puolueesta”.

– Mielestäni on selvää, että jos tulee lainvoimaisia tuomioita, niin toivon, että siinä vaiheessa ihmiset ymmärtävät, että vastuun kantaminen on myös sitä, että vetää johtopäätökset. Se koskee kaikkia, Soini korosti silloin, kun Jussi Halla-ahon kirjoittelu oli vasta syyteharkinnassa.

Halla-aho sai tuomion, mutta ei ”lähtöpasseja” puolueesta. Soini päinvastoin antoi hänen kirjoittaa maahanmuuttopoliittisen osuuden puolueen viime eduskuntavaalien ohjelmaan.

Halla-aho aikoo pyrkiä ensi kesän puoluekokouksessa perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ilmoitti tuomion jälkeen käsittelevänsä Hakkaraisen tapausta helmikuun alussa.

– Ryhmän jäsenen oikeustuomio on totta kai vakava asia, joka täytyy ryhmässä käsitellä, toteaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Hän ei keskiviikkona halunnut ennakoida, mitä seuraamuksia Hakkaraiselle mahdollisesti ryhmän suunnalta tulee.