Yle Kuvapalvelu

Venäläinen draamasarja Suojasää (Ottepel, 2013) käynnistyy keväästä 1961. Tapahtuma-ajankohta käy selväksi, kun Mosset, Volgat ja Popedat ilmestyvät moskovalaiseen katukuvaan.

Epookin vaateet lavastuksen, puvustuksen ja vastaavan rekvisiitan suhteen ovat kohdallaan – aloitusjaksossa vodkan ja suolakurkkujen lisäksi saadaan myös annos twistin huumaa.

Sarja pyörähtää ihan mukavasti käyntiin. Päähenkilö on maineikkaan Mosfolmin palveluksessa oleva huippukuvaaja (Jevgeni Tsyganov). Elokuvaväen ja heidän läheistensä johdolla mennään tavalla, jolle rinnastuskohteeksi kelpaa vaikkapa Teemalla jo pitempään pyörinyt espanjalaissarja Velvet – muotitalon tarina. Tasollisesti näissä viihdesarjoissa ei ole merkittävää eroa. Tervetullutta piristettä antavat niissä ilmenevät kansalliset erityispiirteet.

Politiikkaa ei aloitusjaksossa jauheta.

Nostalgia neukkuajan puitteissa toimii sympaattisesti. Tässä mielessä lähihistoriallinen tausta on fiksusti valittu: suojasäällä tarkoitetaan Neuvostoliiton taide- ja kulttuurielämässä noin vuosikymmenen kukoistanutta kohtuullisen vapauden aikaa. Sen katsotaan alkaneen kommunistisen puolueen helmikuussa 1956 pidetystä 20. puoluekokouksesta.

Politiikkaa ei aloitusjaksossa jauheta, ja tuskin pahemmin jatkossakaan, sarja painottuu leffaporukan työ- ja rakkauskiemuroihin. Neukkubyrokratian jäykkyydestä saadaan sentään selkeitä näyttöjä. Valoisaa perusasennetta korostavat kirkkaat värit.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Dmitri Konstantinov, Aljona Zvantsova ja Valeri Todorovski viime mainitun alkuperäisidean pohjalta.

Suojasää, osa 1/12. Teema ma klo 22.00. Areena 30 päivää.